Liderul de grup al consilierilor judeţeni PSD, Felix Cozma, a afirmat, luni, - după ce Tribunalul Bihor a dispus ca Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, din subordinea Teatrului Regina Maria, să nu fie desfiinţat - că eficientizarea activităţii folcloriştilor putea să fie făcută altfel, pe căi legale. El a susţinut că Ilie Bolojan a decis destrămarea grupului pentru a-şi alimenta imaginea de lider care face economii. "Este PR, este marketing politic", a afirmat Cozma. 

Desfiinţare suspendată

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Tribunalul Bihor a decis vinerea trecută să admită cererea mai multor angajaţi ai Ansamblului Artistic Profesionist Crişana de suspendare a Hotărârii de Consiliu Judeţean nr. 158 din 2021 prin care, cu voturile consilierilor PNL, s-a decis desfiinţarea grupului folcloric care se afla în organigrama Teatrului Regina Maria. Chiar dacă hotărârea nu este definitivă, judecătorul care a primit cazul a stabilit ca decizia de suspendare să fie executorie, astfel că procedurile desfacere a contractelor de muncă şi desfiinţare a ansamblului s-au oprit. 

Grupul PSD, prin vocea lui Felix Cozma, a avertizat în mai multe şedinţe de Consiliu Judeţean că proiectul respectiv de hotărâre nu respectă legea, întrucât, a subliniat pesedistul, nu s-a făcut cu votul a două treimi dintre aleşii judeţeni, aşa cum ar prevede legea. Or, juriştii CJ Bihor au elaborat proiectul ca unul care poate fi aprobat cu majoritate simplă. "Faptul că hotărârea Tribunalului este executorie înseamnă că am avut dreptate. Nu sunt jurist, dar se vede cu ochiul liber că hotărârea nu respectă legea", a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă liderul de grup al aleşilor PSD, Felix Cozma. 

În respingerea plângerilor prealabile pe această temă, juriştii CJ Bihor au argumentat, în schimb, că respectivul articol invocat de contestatari (Art 8, alin. 5, din OG 21 din 2007) este scos din context şi impune obligativitatea votului de două treimi doar la "încadrarea INSTITUŢIILOR", ca instituţii de spectacole sau de repertoriu, ca instituţii de concerte etc. 

Prefectura a dat OK-ul

În conferinţa de luni, Felix Cozma a afirmat că decizia recentă a Tribunalului Bihor ridică întrebări şi în legătură cu legalitatea altor proiecte de hotărâre ale CJ Bihor. "Cum putem să mai avem încredere în hotărârile pe care CJ le elaborează, că sunt bine făcute, bine motivate, dacă la o chestiune atât de simplă au greşit? Sunt alte hotărâri de o mare complexitate, cum ar fi cele pentru compania aeronautică sau terminalul cargo, care au fost luate. Decizia Tribunalului ridică semne de întrebare legate de profesionalismul celor care-l sfătuiesc pe Ilie Bolojan", a afirmat PSD-istul. 

Acesta a pus la îndoială şi seriozitatea controlului de legalitate făcut de Instituţia Prefectului Bihor, condusă de PNL-istul Dumitru Ţiplea. "De la Prefectură am primit răspuns că nu există nicio problemă de legalitate în hotărâre (n.r. – cea de desfiinţare a Ansamblului Crişana). Îl cunosc pe domnul prefect şi nu vreau să cred că răspunde la ordin politic", a comentat Cozma. 

"Este o dorinţă de a ieşi în evidenţă"

PSD-istul a susţinut că existau alte variante de eficientizare a activităţii Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, prin decizii de management, prin impunerea unor ţinte legate de cheltuieli şi număr de evenimente. În schimb, a comentat Cozma, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a ales una radicală, de desfiinţare a Ansamblului, şi a încercat să înfiinţeze altul, în subordinea Centrului de Cultură, pentru a arăta că face economii şi că taie din posturi. 

"Eu înţeleg că este o dorinţă de a ieşi în evidenţă, de a arăta încă o dată că preşedintele Consiliului Judeţean taie şi reface organigrame, face reduceri de personal. (...) Este PR, este marketing politic. Oricum ar fi, nu se poate face fără respectarea legii", a spus Felix Cozma. 

În fine, PSD-istul a spus că, după ce instanţa a decis că Ansamblul Crişana rămâne pe poziţie, Ilie Bolojan ar trebui să iniţieze până la următoarea şedinţă a deliberativului judeţean, un proiect pentru anularea hotărârii luate joia trecută, de mandatare a Centrului Judeţean de Cultură Bihor pentru achiziţionarea de servicii folclorice de la un ansamblu, pentru că, altfel, s-ar putea ajunge în situaţia în care judeţul să plătească două ansambluri.