Trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi fals, după ce a angajat fictiv o consilieră care n-a mers nici o zi la muncă, ex-ministrul Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog a pus la dispoziţia procurorilor anticorupţie cei peste 75.000 de lei plătiţi ilegal de Minister. Informaţia se regăseşte în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, al cărui extras a fost transmis de instituţie la solicitarea BIHOREANULUI.

"La data de 26.08.2021 inculpatul Bodog Florian Dorel a depus extrasul contului bancar nr. (....), în care a consemnat suma de 75.741,25 RON (vol.3 fil.276). Prin ordonanţa nr.280/P/2019 din data de 26.08.2021 (vol.3 fil.277-280) s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de 75.656 lei, asupra sumelor de bani existente în contul bancar nr. (....) deschis pe numele inculpatului Bodog Florian Dorel la (....) , în care a consemnat suma de 75.741,25 RON, măsura fiind adusă la îndeplinire prin procesul verbal din data de 26.08.2021 (vol.3 fil.281-282)", se arată în document.

Abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri

Bodog a fost trimis în judecată la începutul acestei săptămâni, în stare de libertate, acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu (12 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (12 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 infracţiuni).

Baciu OliviaConcret, fostul ministru al Sănătăţii, în prezent senator PSD de Bihor, este acuzat că a angajat la Minister o consilieră din Oradea, pe numele ei Olivia Andreea Marcu (fostă Baciu - foto), dar care nu s-a dus nici o zi la muncă. Mai mult, Bodog a semnat în locul ei contractele de muncă, o declaraţie pe proprie răspundere şi foile colective de prezenţă. Marcu este la rându-i trimisă în judecată, pentru complicitate la abuz în serviciu.

"În perioada ianuarie-decembrie 2017, numitul Bodog Florian Dorel, în calitate de ministru al sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale, deşi cunoştea că numita Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea, angajată în funcţia de consilier al ministrului sănătăţii, nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, a semnat foile colective de prezenţă atestând în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă. În acest mod, pe de o parte, numita Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea a obţinut foloase patrimoniale necuvenite, constând în plata drepturilor salariale în sumă de aproximativ 45.386 lei, precum şi operarea în carnetul de muncă a vechimii în muncă corespunzătoare, iar pe de altă parte a fost prejudiciat bugetul Ministerului Sănătăţii cu valoarea salariilor încasate de aceasta", se arată în rechizitoriu.

În acte, prezentă la UO

Tânăra, care atunci era asistent universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, a fost angajată la cabinetul lui Bodog cu jumătate de normă din 8 februarie 2017 până pe 30 ianuarie 2018.

"Potrivit celor două contracte individuale de muncă, activitatea urma să se desfăşoare la un loc de muncă fix, respectiv la Cabinetul ministrului sănătăţii Bodog Florian Dorel. Atribuţiile postului urmau să fie prevăzute în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă, fişă a postului care, deşi a fost întocmită, nu a fost semnată de către inculpata Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea deoarece nu s-a prezentat nici o singură zi la locul de muncă", se mai arată în rechizitoriu.

În acel timp, însă, femeia era prezentă, cel puţin conform documentelor, la FMF Oradea, unde Bodog este prodecan în prezent şi unde Marcu s-a angajat când el era decan. În baza unei adrese transmise de Universitatea din Oradea, DNA a aflat că, din 18 noiembrie 2016 şi până pe 30 septembrie 2017, Marcu a predat, în regim de plata cu ora. Începând cu 2 octombrie 2017, a devenit cadru didactic titular.

"După cum se poate observa din analiza programului zilnic de activitate al inculpatei Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea în cadrul Universităţii din Oradea - Facultatea de Medicină şi Farmacie, conform orarului pentru anii universitari 2016/2017 şi 2017/2018, aceasta avea ore de activitate în fiecare zi a săptămânii, cu excepţia zilei de luni", au scris procurorii.

Clar, era imposibil să fie prezentă şi la cabinetul ministrului Sănătăţii, aflat la sute de kilometri depărtare...

Ce salariu lunar avea consiliera

Absenţa lui Marcu de la Ministerul Sănătăţii a fost confirmată în faţa procurorilor DNA şi de mai mulţi martori. Unul dintre aceştia a declarat chiar că, după ce l-a informat pe Bodog că Marcu este singura angajată care n-a semnat o declaraţie pe proprie răspundere privind locul unde îşi desfăşura activitatea cu normă întreagă, în jumătate de oră, ministrul i-a dat documentul, deşi consiliera lui nu era acolo!

"Deşi inculpata Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea nu se afla la locul de muncă, din cercetări rezultând că aceasta se afla în municipiul Oradea, inculpatul Bodog Florian Dorel, la scurt timp după discuţia purtată cu martora (....), aproximativ 30-40 minute, i-a transmis, prin intermediul martorei (....) (....), declaraţia solicitată în exemplar original", se mai arată în rechizitoriu.

Aşadar, Bodog a falsificat semnătura femeii fără jenă, ceea ce a permis ca femeia să încaseze, în total, salarii de 75.656 lei, din care valoarea netă a fost de 52.561 lei. Venitul lunar brut al consilierei a variat între 4.308 lei şi 6.637 lei. Bani primiţi fără să meargă la muncă măcar o zi, după cum au subliniat procurorii...

Au fost sau n-au fost?

În rechizitoriu, DNA mai consemnează că la acea vreme, munca de la distanţă nu era reglementată în România, ţara nu era în pandemie, aşa că nu exista niciun context legal în care Marcu să poată presta pentru Ministerul Sanătăţii de la Oradea. Când scandalul a ajuns public, Bodog a susţinut că Marcu a lucrat pentru el pe WhatsApp, dar rechizitoriul confirmă că nici în contractul de muncă, nici în fişa postului nu există prevederi care să o scutească pe femeie de prezenţa la Bucureşti.

Procurorii susţin că toţi ceilalţi consilieri ai lui Bodog erau prezenţi fizic la Minister. Totuşi, surse din cadrul instituţiei au susţinut pentru presa din Bucureşti că şi alte două angajate de la cabinetul ministrului au lipsit de la muncă, fiind vorba de Ana Maria Ciobanu (angajată din 17.01.2017) şi avocata orădeancă Dochiana Sabina Bejan (angajată din 15.03.2017 cu normă întreagă). Bejan a fost şi avocata lui Bodog, care l-a reprezentat pe acesta în toate procesele pe care le-a avut pentru plagiat, cu Ministerul Educaţiei.

Bodog vede dovezi...

Pe de altă parte, Bodog a comentat pe pagina sa de Facebook trimiterea sa în judecată, precizând că era o veste aşteptată.

"Voi avea ocazia cât mai curând, în faţa instanţei, să fiu declarat nevinovat, pentru că probele aduse împotriva mea nu atestă acuzaţiile făcute de procurori. Aşa cum am mai spus, activităţile prestate public de către consiliera mea de atunci sunt accesibile oricui pentru verificare, printr-o simplă căutare pe internet. De altfel, eu am prezentat deja probe clare! Este rândul procurorilor să îşi prezinte dosarul", a scris Bodog.

La ce activităţi prestate public se referă, PSD-istul nu lămureşte. Cert este că pe site-ul Ministerului Sănătăţii, numele orădencei apare doar la declaraţiile de avere, iar o căutare pe Google cu numele ei nu oferă alte rezultate decât pe cele privind scandalul de corupţie...

"Din punctul meu de vedere totul este cât se poate de limpede: nu am prejudiciat niciodată Statul cu nimic şi sunt, fără dubiu, nevinovat", a mai scris Bodog, fără a dezvălui sau explica de ce a pus banii la dispoziţia procurorilor. În schimb, încearcă să deturneze atenţia spre actuala guvernare, despre care susţine că "ascunde, într-o imunitate totală, numărul de morţi".

Procesul se va derula la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.