La începutul acestei săptămâni, Institutul de Politici Publice a prezentat "Bilanţul activităţii parlamentare după 2 ani de mandat", despre care senatorul PSD Bihor Ioan Mang susţine că difuzează "informaţii eronate" în ceea ce îl priveşte, la fel ca şi celelalte documente similare realizate în trecut.

Leneş? Nu, nemulţumit!

"La fel ca precedentele, şi acest raport conţine informaţii inexacte privind activitatea parlamentară pe care am desfăşurat-o în ultima perioadă", arată Mang într-un comunicat dat publicităţii joi, nemulţumit că documentul îl prezintă ca fiind cel mai slab senator ales în Bihor. Mai precis, potrivit Raportului IPP, Mang ar fi luat cuvântul în plenul Senatului de numai două ori (spre deosebire de Petru Filip - PDL - cu 108 luări de cuvânt), şi ar fi avut la voturile finale date pe legi o prezenţă de doar 63% (faţă de cele 76,7% Petru Filip şi 74,9% Cornel Popa, PNL).

"Personal am sesizat conducerea IPP privind lipsa de acurateţe a datelor prezentate, însă aceasta a refuzat să ţină cont de observaţiile mele, publicând pe mai departe informaţii incorecte şi neverificate, care pun sub semnul îndoielii seriozitatea întregului demers de monitorizare", acuză senatorul PSD Bihor.

Hărnicie în cifre

Pentru că informaţiile prezentate de IPP au fost preluate de mass-media din judeţul Bihor, senatorul Ioan Mang spune că situaţia reală este, conform statisticilor oficiale ale Senatului la data de 27 decembrie 2010, cu totul alta. Mai exact, favorabilă lui.

Astfel, Mang spune că a avut nu două luări de cuvânt în plen, ci 39, că a participat în calitate de coautor la 12 iniţiative legislative, a făcut 15 declaraţii politice, a adresat de la tribuna Senatului 30 de întrebări şi interpelări şi a semnat 7 moţiuni.

Pe de altă parte - precizează senatorul bihorean - "pentru evaluarea corectă a activităţii parlamentare trebuie să se ţină cont şi de alte criterii care nu se regăsesc în statisticile prezentate de IPP", între care activitatea desfăşurată în Comisiile permanente ale Senatului, audienţele organizate în teritoriu, precum şi întâlnirile cu cetăţenii.

Filip, cel mai vorbăreţ

Pentru a dovedi nu doar că nu este inactiv, ci că - dimpotrivă - este mai harnic chiar şi în comparaţie cu ceilalţi senatori bihoreni, comunicatul dat publicităţii de Ioan Mang conţine şi un tabel ce relevă numărul acţiunilor personale desfăşurate în camera superioară a Parlamentului.

Potrivit datelor prezentate de Mang, până la data de 26 mai a avut 21 iniţiative legislative (faţă de 18 - Petru Filip, 43 - Cornel Popa şi 24 - Cseke Attila). De asemenea, a avut 28 declaraţii politice (faţă de 6 - Filip, 62 - Cornel Popa şi 17 - Cseke), tot 28 întrebări (faţă de una singură - Filip, 18 - Cornel Popa şi 9 - Cseke). De asemenea, Mang l-a "luat" pe Petru Filip şi la capitolul interpelări adresate premierului, având 4 asemenea acţiuni (în timp ce Filip - doar una singură, Cornel Popa 11, iar Cseke - 3).

Singurul aspect la care Mang s-a clasat pe ultimul loc între senatorii bihoreni, aşa cum a arătat şi IPP, este cel al luărilor de cuvânt în plenul Senatului, cu 68 demersuri de acest fel (faţă de 238 - Filip, 75 - Cornel Popa şi 161 - Cseke Attila).