Deputatul PSD Sorin Ioan Roman a criticat, joi, într-o conferinţă de presă felul în care liderii CJ Bihor au împărţit cotele de câte 20% provenite din TVA, respectiv impozitul pe venit şi destinate echilibrării bugetelor locale.

"Primarii PSD au primit aproximativ 5% din suma totală care a fost împărţită în Bihor. Majoritatea banilor au mers către PNL şi UDMR (…) Primarii din comunele PNL au primit sume de ordinul sutelor de mii de lei, iar cei de la PSD au primit între 25.000 şi 60-70.000. Spre exemplu, comuna Batăr a primit 45.000 lei, în timp ce o altă comună din vecinătate, condusă de PNL, şi anume Tulca, a primit 300.000 lei", a spus parlamentarul.

Pe lângă împărţirea "exclusiv pe criterii politice" a acestor sume, Sorin Ioan Roman a afirmat că, la modul general, UAT-urile din Bihor primesc anul acesta mult mai puţini bani decât au făcut-o anul trecut, în timpul Guvernării Ponta. "Este clar gândirea de dreapta, adică cei săraci să rămână tot săraci, iar bogaţii să se îmbogăţească în continuare", a spus acesta.

Deputatul s-a încurcat, însă, în argumentarea afirmaţiei comparând, iniţial, sumele alocate la jumătatea lunii februarie de CJ cu totalul banilor alocaţi de la Guvern anul trecut spre primăriile din Bihor.

Confruntat de jurnalişti, Sorin Ioan Roman a susţinut că, oricum, comunele, oraşele şi municipiile vor primi mai puţin anul acesta, cu tot cu banii alocaţi direct prin Direcţiile de Finanţe, conform unei formule care ţine cont de suprafaţă, numărul de locuitori, gradul de încasare a taxelor în anii trecuţi şi alte criterii.

"Sumele acelea sunt mici. După calculele noastre, de exemplu Beiuşul va primi în total sub un milion de lei în 2016, faţă de circa 10 milioane lei anul trecut", a spus deputatul.

Acesta a lăudat metoda aplicată în 2015 de Guvernul Ponta, care a stabilit un plafon minim pentru bugetele comunelor, oraşelor şi municipiilor din ţară. "Guvernul condus de Victor Ponta a aplicat o formulă transparentă care nu a ţinut cont de culoarea politică a primarilor. Mai exact, guvernul a alocat fonduri astfel încât, în total cu veniturile proprii la bugetul local, comunele să nu aibă un buget mai mic de 1,5 milioane lei, oraşele să nu aibă sub 6 milioane lei, iar municipiile sub 20 de milioane", a spus Roman.