Shinzo Abe nu a avut parte de un covor roşu, marţi, la Bucureşti. Sosit în România într-o vizită istorică, dar pe fondul unei crize politice, premierul nipon a fost nevoit să aştepte ore îndelungate un interlocutor, relatează Euronews.

Guvernul a anulat ceremonia oficială de primire a lui Shinzo Abe, primul premier al Japoniei care a vizitat România. Abe avea programtă o întâlnire cu Mihai Tudose, însă, cu o seară înainte, după cum se ştie, PSD şi-a trântit pentru a doua oară premierul.

Iar Tudose, în semn de răzbunare - scrie Adevărul - n-a vrut să asigure interimarul, aşa că Abe, care a sosit în România alături de importanţi oameni de afaceri, în loc să fie primit la Guvern, a fost plimbat prin Muzeul Satului. 

„Îmi pare bine că am vizitat Grădina Japoneză din Bucureşti şi mulţumesc pentru primirea foarte călduroasă care mi s-a făcut în această ţară, în România“, a spus, protocolar, Shinzo Abe. În acest timp, delegaţia oficială japoneză a fost primită pe uşa din dos la Palatul Victoria de reprezentanţi ai mediului de afaceri românesc.

În lipsa unui omolog cu care să discute, Abe a rămas în camera sa de hotel din Bucureşti. O scenă suprarealistă, mai ales că este primul premier nipon care vizitează România în ultimii 100 de ani.

„Demisia domnului premier Tudose a făcut imposibilă întâlnirea din punct de vedere protocolar la nivelul Guvernului. Era nevoie de şefi de Guvern, adică de persoane la acelaşi nivel. Am avut o discuţie cu delegaţia japonează şi au înţeles foarte bine. S-au întâmplat asemenea lucruri şi în alte ţări“, a spus ministrul de Externe Teodor Meleşcanu.  

Pentru a pune capăt acestei situaţii diplomatice jenante, preşedintele român Klaus Iohannis şi-a modificat agenda şi l-a primit aşa cum se cuvine, pe seară, la Palatul Cotroceni. „Am decis împreună cu domnul prim-ministru Abe să lansăm demersurile necesare pentru ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, să ridicăm relaţia dintre România şi Japonia la nivel de Parteneriat Strategic“, a spus şeful statului.

Liderul PSD Liviu Dragnea, cel care a provocat noua criză politică, n-a avut mustrări de conştiinţă cu privire la eveniment. „Vicepremierul japonez s-a întâlnit cu vicepremierul României, iar premierul s-a întâlnit cu preşedintele. A fost o întâlnire bună“, a spus Dragnea.