PSD Oradea şi-a ales joi conducerea pentru următorii doi ani. Festivitatea a început încă de la 16, în sala Mare a Primăriei, cu o mică întârziere, dar şi cu elogii aduse colegilor săi de - până azi - preşedintele interimar al organizaţiei, Ovidiu Mureşan.

Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a întâlnirii a fost activitatea din ultimii doi ani a filialei, unde, spre nerăbdarea celor 183 de delegaţi sosiţi la reuniune, a prezentat activitatea intensă a partidului, punctând, printre altele, succese precum organizarea Zilei de 8 martie, 1 mai şi 1 iunie, plus reuşita evenimentelor Organizaţiei de Femei, ca de exemplu... socializarea la concertele de muzică de cameră. "Ţinem să îi mulţumim special doamnei Lazăr Firuţa, pentru organizarea activităţilor de propagandă", a spus Ovidiu Mureşan, care a fost şi moderatorul întâlnirii.

"Jenant"

Printre ploaia de discursuri unde laitmotivul a fost unitatea, îndemnul la respect, reînviere şi încrederea că eşecul rezultatelor în alegeri a fost depăşit, s-a evidenţiat cel al fostului peşedinte al PSD Bihor, Mihai Bar, care nu s-a sfiit să se lanseze într-un atac la adresa organizatorilor, afirmând că partidul a ajuns într-o situaţie jenantă.

Ex-liderul PSD Bihor a afirmat că va fi prezent la alegerile judeţene ale PSD, organizate pe 24 iunie, doar pentru a-i înmâna preşedintelui partidului Victor Ponta, care va sosi la Oradea, statutul PSD, spunându-i că "este o hârtie igienică".

Autovictimizându-se, în stilu-i caracteristic, aclamând că a pierdut alegerile "pe mâna colegilor", Bar a criticat şi faptul că la conferinţă a existat un singur candidat pentru funcţia de preşedinte, Claudiu Pop, fără să îi pomenească însă numele, şi făcând apropo, fără să o spună făţiş, la faptul că Pop şi-ar fi intimidat fostul adversar, pe Ioan Mintaş, să nu mai candideze. "Unde este concurenţa? Nu pot să cred că această situaţie este adevărată", a spus el, asemănând PSD cu "cancerul portocaliu" care mănâncă ţara, şi spunând că "e un partid pe cale de dispariţie".

Bar s-a referit la faptul că, iniţial, îşi anunţase candidatura, pe lângă fostul subprefect Claudiu Pop, şi Ioan Mintaş, vicepreşedintele Patronatului Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, care a renunţat în utlimul moment.

În versuri

Fără să pomenească o vorbă despre antevorbitorul său, sosit la microfon, Ioan Mintaş a explicat motivul pentru care a renunţat la cursa pentru preşedinţia filialei PSD Oradea, susţinând că, din 1992, de când e membru fidel al acestui partid, a luat decizii în favoarea formaţunii, chiar şi atunci când erau în defavoarea sa. El a explicat că decizia de a abandona a fost pentru a nu se scinda partidul, pentru că "niciodată un partid destrămat nu va reuşi să atragă noi membri şi să câştige". "Trebuie să îi alegem pe cei mai buni, nu dintr-o parte sau alta a partidului. Miza nu e de a alege nişte persoane sau nişte scaune", a explicat el.

În schimb, Claudiu Pop şi-a început discursul dându-i replica lui Bar, care a părăsit sala imediat ce a spus tot ce avea de spus. "Chiar dacă domnul Bar a plecat, vreau să îi spun că "E uşor a spune versuri când nimic nu ai a spune"", a comentat ironic fostul subprefect, perorând mai apoi asupra nevoii de "energie, ambiţie, respect şi corectitudine" care ar trebui să îi unească pe toţi pesediştii. "România este o ţară condusă de o bandă de hoţi şi cu siguranţă sunt români care în 2010 vor muri din cauza prostiei acestor trădători", a spus Pop, cu referire la Guvernul PDL.

Uniţi, împotriva "cancerului portocaliu"

Pe aceeaşi temă şi-a axat discursul şi senatorul Ioan Mang, preşedintele interimar al PSD Bihor, care le-a mulţumit tuturor participanţilor la eveniment, "fie că sunt tineri, fie că sunt membri care au fost în partid şi de pe vremea Frontului Salvării Naţionale", afirmând că intenţionează formarea unui "consiliu al sfătuitorilor", din membri vechi precum istoricul Aurel Faur ori Ioan Chivari.

El a mai prezentat o dată propunerile anticriză ale PSD oferite ca alternativă "măsurilor criminale" adoptate de "cancerul portocaliu", apoi s-a trecut la vot. În conferinţa municipală, delegaţii aleg, pe lângă preşedintele filialei PSD Oradea, şi pe cei 71 membri ai consiliului municipal, după care consiliul municipal alege secretarul executiv al organizaţiei, trezorierul, 7 vicepreşedinţi şi 22 membri ai comitetului executiv. Preşedinţii organizaţiilor de femei, tineret şi seniori obţin automat funcţii de vicepreşedinţi.

UPDATE: După câteva ore de numărări de voturi, cum era de aşteptat, Claudiu Pop a devenit preşedintele PSD Oradea. Ovidiu Mureşan ocupă postul de secretar executiv, iar Dorin Pali este trezorier. Vicepreşedinţi au fost aleşi: Avram Nicolae, Bonchiş Ioan, Costa Traian, Crăiuţ Doru, Horga Ioan, Ianceu Ioan şi Ungur Lucian.