Propunere surprinzătoare, făcută, miercuri, de PSD, pentru funcţia de premier al României: Sevil Shhaideh, apropiată a lui Liviu Dragnea. Dacă recomandarea va fi acceptată de preşedintele Klaus Iohannis, Sevil Shhaideh va fi primul premier femeie și primul care are religie musulmană.

Anunţul propunerii a fost făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea, după ce a ieşit de la consultări la Cotroceni, anunță Digi24.ro.

Social-democraţii au mers împreună cu reprezentanţii ALDE la Cotroceni, iar propunerea făcută de PSD este susţinută şi de liberal-democraţi. De altfel, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, declara că este firesc ca viitorul premier să provină din rândul social-democraţilor.

Suspansul în  legătură cu propunerea de premier pe care o are PSD-ul era extrem de mare, în condiţiile în care numele acestuia a rămas secret până în ultima clipă, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, cotat iniţial ca favorit, părea o opţiune din ce în ce mai improbabilă.

Președintele Klaus Iohannis se consultă, miercuri, cu reprezentanții PSD și ALDE, PNL, USR și UDMR, iar joi cu cei PMP și ai grupului minorităților naționale din Parlament. Inițial, consultările cu ALDE erau programate pentru joi, dar PSD și ALDE au ales să meargă împreună la Cotroceni după ce au semnat un protocol de colaborare pe patru ani. Cele două partide au, împreună, majoritate în Parlament. În același timp, liberalii au anunțat că nu vor veni cu o propunere de premier, mai scrie Digi24.ro.

Mediafax arată și cine este Sevil Shhaideh. Nominalizată pentru funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, aceasta a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa, iar din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea MDRAP, este secretar de stat în acest minister.

În vârstă de 50 de ani, Sevil Shhaideh a absolvit în 1987 Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister, mai notează Mediafax.

Conform ultimei sale declaraţii de avere, din 6 mai 2015, Sevil Shhaideh are un apartament de 47 de metri pătraţi, cumpărat în 1994, şi mai multe conturi deschise în 2007 şi 2011, în sumă totală de aproximativ 500.000 de lei.

De asemenea, potrivit declaraţiei de interese, ea este acţionar la Coremar - cupon gratuit, şi la SC Rosyr International SRL, cu 50 de acţiuni, în valoare de 100 de lei.

Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu. Liviu Dragnea a afirmat, miercuri, însă că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naş, şi că la căsătoria acesteia i-a fost "martor", alături de alte persoane.

"În religia musulmană nu există termenul de naş. Sunt martori. Atunci când se căsătoresc doi, un bărbat şi o femeie de religie musulmană, sunt unii care participă la acel eveniment şi care sunt martori. Nu există termenul de naş şi fin", a spus Dragnea, potrivit Mediafax.