Cele două partide de la guvernare, care au anunțat că se vor prezenta pe o listă comună la alegerile europarlamentare, și-au stabilit candidații în ședințe separate ale conducerilor. Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a anunțat în ultima clipă că nu mai dorește să candideze, din motive personale, astfel că nu se cunoaște capul de listă.

În schimb, din partea PNL a devenit clar că bihoreanul Vasile Blaga nu va mai avea încă un mandat de deputat la Bruxelles.

„Unu la unu”, „doi la unu”

Social-democrații și liberalii au votat joi, în ședințe separate, listele de candidați la europarlamentare, printre aceștia fiind, pe locuri eligibile, fostul premier Mihai Tudose și Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan și Gabriela Firea, Claudiu Manda și Dan Motreanu.

O surpriză pentru liderii PSD Marcel Ciolacu și PNL Nicolae Ciucă a fost anunțul de ultim moment al Ramonei Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene, de a-și retrage candidatura, din motive personale, în condițiile în care aceasta urma să fie chiar cap de listă, ca independentă.

Potrivit hotnews.ro, candidații PSD vor fi: Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Vasile Dâncu, Maria Grapini, Dragoș Benea, Gheorghe Cârciu și Dan Nica.

Biroul Politic Național al PNL i-a desemnat pe: Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Adina Vălean, Daniel Buda, Siegfried Mureșan, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Alexandru Muraru și Mara Mareș.

De menționat că pentru locurile eligibile se aplică prinicpiul ”unu la unu”, iar după poziţia a 11-a locurile ar urma să fie ocupate după principiul ”doi la unu”, doi reprezentanţi ai PSD fiind urmaţi de un liberal, potrivit negocierilor dintre cele două partide.

Apus de carieră sau come-back?

Bihoreanul Vasile Blaga, așadar, nu se va mai regăsi pe lista de candidați. Fost prefect de Bihor (în perioada 1991 – 1993), șef al Direcției Regionale Vamale Oradea (1993 – 1996), senator PD (1996 – 2000), președinte al PD București și șef de campanie a lui Traian Băsescu (în 2004), senator de București din partea PD (2004 – 2016), ministru de Interne (2004 – 2007) și președinte al PDL (2012 - 2014), Vasile Blaga, acum în vârstă de 68 ani, a fost ales în 2019 în Parlamentul European.

După reuniunea conducerii PNL, înconjurat de jurnaliști, Vasile Blaga le-a răspuns lapidar celor care l-au întrebat despre reacția sa față de faptul că nu mai este pe lista de candidați pentru un nou mandat: „Nu sunt cununat cu funcția asta”.

Pe de altă parte, Blaga are posibilitatea să revină în politica internă, cu o candidatură la Parlamentul României. El este cunoscut ca unul dintre artizanii fuziunii dintre PDL și PNL, dar și ca un oponent al PSD în rândurile liberalilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!