Unul dintre candidaţii PSD pentru Consiliul Local Oradea, totodată un ecologist cu state vechi, Mihai Togor, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, o serie de măsuri propuse de social-democraţi pentru ca municipiul să devină Capitala Verde a României până în anul 2020, aşa cum ei îşi doresc.

Conferinţa PSD i-a reunit pe mai mulţi candidaţi de pe lista partidului pentru CL Oradea, în frunte cu candidata la Primărie Adelina Coste, şi s-a ţinut în zona Silvaş, pe care Primăria o amenajează acum drept loc de picnic.

Acolo însă, la ora conferinţei, 12 la prânz, se aflau muncitorii mai multor firme, inclusiv ai RER Ecologic Service, şi munceau taman la amenajarea locului. Deşi ei înşişi au dorit să se aşeze în mijlocul şantierului pentru a face declaraţii de presă, PSD-iştii s-au ofuscat şi s-au declarat "sabotaţi de RER" pe motiv că muncitorii făceau gălăgie. "E nesimţire!", a decretat Adelina Coste, fără a comenta însă dacă nu cumva nesimţirea au comis-o politicienii, care cu tupeu le-au cerut muncitorilor să nu lucreze cât timp îşi transmit ei mesajele electorale.

Oradea, capitală verde

Motivul pentru care conferinţa PSD s-a ţinut în Silvaş a fost explicat de Togor. "Silvaşul trebuie să fie al orădenilor, dar lipsesc câteva lucruri esenţiale. Nu este o toaletă publică, nu există o sursă de apă şi nici un punct de prim-ajutor", a spus ecologistului, subliniind astfel trei dintre deficienţele unicului loc de picnic amenajat de Primăria Oradea. Togor a mai arătat că spre Silvaş nu duce nicio pistă de biciclete, chit că "aici vin oameni cu posibilităţi mai reduse, nu cu maşini", şi nici nu are un loc de joacă pentru copii.

PSD-iştii vor ca, până în 2020, Oradea să devină Capitala Verde a României. Pentru asta, Togor a înşirat o serie de măsuri care ar trebui aplicate. Prima este realizarea unui cadastru verde al oraşului, adică o radiografie exactă a tuturor spaţiilor verzi. "Acolo vom vedea cum stă şi ce trebuie să facem ca să avem cei 25 de metri pătraţi de spaţii verzi pentru fiecare cetăţean", a spus Togor. Totodată, toaletările copacilor trebuie să fie făcute corect, a spus ecologistul, iar cei care recepţionează lucrări de toaletare incorect executate să plătească.

Alte măsuri "verzi" pe care PSD-istul le vrea aplicate în Oradea sunt acoperişuri verzi pe toate clădirile, de suprafaţă egală cu suprafaţa la sol, folosirea energiei solare pentru încălzirea apei folosită de orădeni, copaci plantaţi de-a lungul şoselei de centură, zone de picnic legate prin piste de biciclete, piste pentru alergători şi transformarea Crişului în râu navigabil.

O altă soluţie pe care Togor o vrea aplicată în Oradea este înfiinţarea de benzi de circulaţie exclusive pentru mijloacele de transport în comun. Astfel, acestea ar putea circula mult mai fluent şi ar avea şi mai mulţi călători. Totodată, ecologistul vrea ca OTL să folosească autobuze electrice.

#DorDeFcBihor

În aceeaşi conferinţă de presă, la care de altfel mai mulţi membri PSD au purtat tricouri albe cu mesajul "DorDeFCBihor", ultimul preşedinte al FC Bihor, totodată candidat PSD la CL Oradea, Mircea Fodor, le-a spus jurnaliştilor că falimentarea clubului a fost dorinţa PNL.

"Nu pot să-mi explic de ce, după intrarea în insolvenţă, s-au plătit 14 rate lunare în valoare integrală de 1,2 milioane de lei, după care brusc nu s-a mai achitat nimic. Nu ai salvat echipa, ai cheltuit banul, dar nu ai dat nicio explicaţie", a spus Fodor.

Fostul preşedinte FC Bihor a explicat de ce spune că mişcarea a fost regizată de PNL, şi anume că "80% din AGA şi conducerea executivă a fost liberală", dar şi că acelaşi partid n-a susţinut clubul nici măcar când funcţiona cu fotbalişti din Bihor, în timp ce "la alte sporturi se pot finanţa jucători străini cu mii de euro", cu referire directă la echipele de polo şi baschet ale CSM Oradea, formate din mulţi sportivi străini. Ce n-a spus Fodor a fost că aceste echipe sunt susţinute financiar în mare măsură de sponsori privaţi, în timp ce în ultimii ani FC Bihor nu s-a putut lăuda cu sponsorizările adunate. "FC Bihor va renaşte", a spus Fodor, în final, fără să ofere însă alte detalii.

În schimb, preşedintele PSD Oradea, Liviu Sabău Popa, le-a garantat jurnaliştilor că, deşi unii dintre ei au pus sub semnul îndoielii promisiunea social-democraţilor de a face un stadion cu 30.000 de locuri în apropierea municipiului, aceasta este una "foarte serioasă".