Prima zi din campania electorală pentru alegerile locale a consemnat în Oradea şi primele acuzaţii politice.

Liderii PSD Bihor au vrut să-şi prezinte echipa şi programul pentru Oradea într-un tur al oraşului în tramvai, la care au invitat, cu o zi înainte, mass-media locală şi susţinători ai partidului. Planurile le-au fost date peste cap de societatea de transport public local, OTL, care nu le-a închiriat tramvaiul.

Un tramvai numit... ceartă

"Am vrut să vă prezentăm proiectul nostru pentru Oradea corelat cu un tur prin frumosul nostru oraş, dar din păcate OTL şi cei de la Primărie au hotărât că nu este o acţiune oportună. Chiar dacă am anunţat-o de 10 zile, au stabilit aseară la 8 fără 10, printr-un SMS, că nu e varianta potrivită pentru a face un eveniment de campanie", a declarat liderul PSD Oradea, Liviu Sabău Popa, vineri, într-o conferinţă de presă improvizată în faţa statuii lui Dimitrie Cantemir.

Social-democraţii susţin că, în urmă cu 10 zile, au vorbit cu angajaţii compartimentului Marketing din cadrul OTL, pentru închirierea unui tramvai Siemens în data de 6 mai, pentru o oră. PSD-iştilor li s-ar fi spus să revină "cu vreo două zile înainte", pentru a încheia contractul. Fără să explice de ce, doi membri ai organizaţiei de tinere s-au dus abia joi la sediul OTL, pentru a încheia contractul. Cei doi susţin că au şi semnat documentul, pentru tariful standard de 90 euro plus TVA pe oră. "L-am semnat, în dublu exemplar, dar ne-a zis jurista că nu ni-l dă până azi (n.r. vineri), când ridicăm şi factura", a povestit unul dintre tineri pentru jurnalişti.

Joi seară, însă, directorul comercial al OTL, Romeo Nica, l-ar fi anunţat prin SMS pe Liviu Sabău Popa că înţelegerea a căzut şi PSD nu va putea închiria niciun tramvai. "Nu credem că e un început bun pentru campanie şi nu credem că e un mod normal de a face politică", a concluzionat şeful PSD Oradea.

Social-democraţii sunt convinşi că OTL a acţionat la comanda liberalilor bihoreni şi a primarului Ilie Bolojan, care s-ar teme de contracandidaţii săi şi atunci caută să-i "faulteze" în orice mod. "Am făcut această corelaţie pentru că domnul Romeo Nica este membru PNL şi responsabilul de zona Nufărul", a explicat Sabău Popa.

În faţa refuzului OTL, social-democraţii au cumpărat totuşi 50 de bilete de transport public, ca să-i plimbe pe ziarişti cu tramvaiul, dar în final au renunţat şi la această idee, considerând că ar incomoda transportul public al orădenilor şi nici mesajele lor n-ar fi bine auzite.

"Nu-i legal!"

În replică, OTL susţine că legea nu-i permite să închirieze tramvaiele în scop electoral. Printr-un comunicat transmis vineri, societatea arată că Ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile locale din anul 2016, elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă prevede, la articolul 26, că nu sunt permise în timpul campaniei electorale "vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie; vehiculele care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar; spectacole, serbări, focuri de artificii etc.; bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate auto-portante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, panouri publicitare mobile, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule".

"Având in vedere că cererea a fost formulată pentru prima zi a campaniei electorale de către un partid politic, considerăm că închirierea unui tramvai ar fi eludat prevederile imperative ale Ghidului finanţării campaniei electorale la alegerile locale din anul 2016", transmite OTL.

Contactat de BIHOREANUL, directorul Csuzi Istvan susţine şi că nu a încheiat niciun contract cu PSD. "Acel contract ar fi trebuit semnat de mine şi eu n-am semnat nimic. La mine nici n-a ajuns niciun contract, ci doar o cerere, pe care juriştii noştri au notat că închirierea nu este legală. N-am avut cum să aprob această cerere", a explicat Csuzi.

Săli, carduri şi... încărcătoare

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă susţinută în faţa statuii lui Cantemir, candidata PSD la Primăria Oradea, Adelina Coste, a prezentat "Proiectul PSD pentru orădeni. 2016-2020".  "Avem un proiect care are la bază o metodologie foarte riguroasă, bazată pe nevoile reale ale orădenilor şi pe exemple de bune practici luate din oraşele mari cu care noi vrem să ne comparăm, în special Clujul şi Timişoara", a declarat Coste.

Printre altele, PSD Bihor propune pentru Oradea spaţii gratuite acordate firmelor de tip startup, introducerea unui card social cu care pensionarii şi sărmanii să beneficieze de mai multe gratuităţi, tren rapid între Oradea şi Băile Felix şi 1 Mai şi crearea unei reţele de locuri de joacă acoperite pentru copii.

Social-democraţii mai promit construirea sălii polivalente de 5.000 de locuri, proiect aflat în prezent în etapa birocratică, reînfiinţarea casei de cultură a municipiului şi construirea unei case de cultură pentru studenţi, dar şi montarea de staţii de încărcare a smartphone-urilor în parcurile din oraş ori reţele wireless în toate mijloacele de transport în comun.