Pub-ul nu mai e de mult doar un loc unde să bei pahar după pahar, ci şi o gazdă numai bună pentru activităţi artistice. Urmând acest curent, în Oradea s-a deschis un local destinat teatrului şi numit reprezentativ: Stage - Scena.

22 sebi lupu.jpgTeatru în pub

"Am vrut un bar din care să nu ne dea nimeni afară", glumeşte actorul orădean Sebastian Lupu, cel care, alături de un prieten bun, a deschis de curând barul Stage. "Vrem să le oferim orădenilor o altă faţă a teatrului. Sunt oameni care, orice le-ai face, nu merg la teatru, dar când vin în pub descoperă că de fapt teatrul le place", povesteşte Sebi Lupu (foto).

În Stage spectacolele sunt organizate de Asociaţia ArtEmotion, care până de curând dădea reprezentaţii ale unor comedii precum "Nu-s parale-n buzunare" ori "Gunoierul" în alte localuri din oraş. "Fiecare proprietar are viziunea lui asupra barului său. Eu, de când am început proiectul ArtEmotion, mi-am dorit un loc pentru teatru şi alte evenimente cultural-artistice. Cum s-a ivit ocazia, am şi făcut-o", spune Sebi.

Bar cu "amfiteatru"

Fiind gândit ca un local cu "specific" teatral, aşa a şi fost amenajat. Mesele sunt aşezate într-un fel de amfiteatru, cele din spate fiind mai înalte, pentru ca toţi spectatorii să vadă scena. Şi mesele sunt pictate cu însemnele mai multor profesii, personalizate cu iconuri specifice pictorilor, jurnaliştilor, poliţiştilor, vânătorilor, scriitorilor, avocaţilor, actorilor şi nu numai.

Pe pereţi, proprietarii au pictat, pentru suflet, spun ei, portretele unor mari actori care au jucat la Oradea, precum Nicolae Toma, Eugen Harizomenov şi Ion Mâinea.

Sold out!

La inaugurarea localului, care a avut loc pe 13 mai cu premiera comediei "1.000 de motive să te omor", spectatorii au umplut sala până la refuz, dovedind că teatrul de pub a devenit tot mai gustat în Oradea.

"Este un spectacol după un scenariu scris de un autor american, despre doi fraţi gemeni. Unul este proprietar de casino, iar celălalt, fiind uşor bolnav mintal, îi cam strică afacerea. De acolo încep schimburile de replici", povesteşte Sebi Lupu, care joacă în această comedie alături de Richard Balint.

A doua reprezentaţie va avea loc pe 27 mai, dar biletele, care se vând cu 15 lei, au fost epuizate în câteva ore. Totuşi, cei care doresc să vadă reprezentaţia pot sta liniştiţi, căci spectacolul va fi reluat şi luna viitoare.

Seri dedicate

De altfel, proprietarii localului nu se vor rezuma doar la producţiile proprii, ci plănuiesc să aducă actori şi trupe din ţară. În plus, programul activităţilor se va extinde. Seara de marţi va fi destinată amatorilor de karaoke, cea de miercuri muzicii folk, interpretată live, iar joia va aparţine jazz-ului.

"Mai am în lucru un proiect: aş dori să aduc cinemateca la Oradea şi să dedic întreaga zi de luni filmelor, pe medalioane, pe regizori ori actori celebri. Însă pentru asta trebuie să primim acordul Cinematecii Române, care să ne furnizeze filmele", spune Sebi. Până ce toate proiectele vor fi puse în aplicare, orădenii sunt invitaţi la pub-ul care, lângă o bere şi o pizza, le oferă în meniu şi artă.