Oradea se confruntă cu un nou fenomen nedorit: tot mai mulți saci cu resturi menajere zac aruncați pe lângă coșurile stradale. Nici nu-i de mirare: anul acesta, 20% dintre orădenii care stau la case și mii de firme din oraș nu și-au scos pubelele de gunoaie în fața autogunoierelor RER Vest. Și e greu de crezut că n-au adunat, timp de opt luni, nici măcar un sac cu mizerii...
Cei care vor să fenteze plata facturilor de salubritate și aruncă sacii cu deșeuri pe străzi trebuie să știe, însă, că săptămânal Poliția Locală prinde asemenea vinovați și îi amendează. Iar banii dați pe o amendă acoperă facturile de salubritate pe 10 ani!
Amenzi cât o vacanță
În ultima săptămână din luna august, lângă un singur coș de gunoi din Oradea, cel aflat la intersecția străzilor Mărășești cu Muntele Găina, Poliția Locală a surprins cu o cameră de supraveghere mobilă două cazuri de abandonare de deșeuri. Întâi, doi copii au fost filmați cum au lăsat, lângă coș, mai mulți saci cu deșeuri menajere și textile, iar apoi un bărbat în toată firea a fost imortalizat în timp ce a oprit autoturismul pe carosabil, a scos un sac albastru cu resturi reziduale și l-a abandonat tot pe domeniul public, lângă coș.
Toți vinovații au fost identificați de polițiștii locali. Tatăl celor doi copii a fost sancționat cu un avertisment, fiind vorba de o familie care are venituri modeste și care, de altfel, îi crește pe cei doi minori în condiții greu de imaginat. În schimb, bărbatul cu sacul de gunoi albastru a încasat o amendă uriașă, de 10.000 lei!
În 15 zile, el are dreptul să plătească jumătate din sumă, dar tot îl va ustura la buzunar. Cu 5.000 de lei, orădeanul ar fi putut cumpăra o vacanță all-inclusive într-o țară străină sau și-ar fi plătit factura de salubritate timp de 10 ani, la tarifele pe care le practică acum RER Vest.
În aceeași săptămână, în timpul unei patrulări, polițiștii locali au mai surprins o femeie care a aruncat un sac de gunoi lângă un coș de pe strada Avântului. Și ea a fost amendată, tot cu 10.000 lei!
Unde sunt gunoaiele?
De ce duc orădenii gunoaiele lângă coșurile stradale, în loc să le arunce în pubelele proprii? Ca să economisească niște lei. De anul trecut, de când Primăria și RER Vest au introdus la casele din Oradea sistemul „plătești cât arunci”, fiecare client al firmei de salubritate plătește pentru fiecare golire a pubelelor negre, maro sau galbene o sumă care variază în funcție de volumul recipientului și de tipul deșeului.
Pentru că toate pubelele au microcipuri cu coduri unice citite de autogunoiere la fiecare colectare, RER Vest știe exact, la fiecare adresă, de câte ori a golit într-o lună orice pubelă, iar aceste informații stabilesc valoarea facturii de salubritate.
Unii orădeni, deloc puțini, caută să economisească acești bani. Datele RER Vest arată că, în anul 2023, în cazul a aproximativ 3.000 de case din oraș, adică aproape 20% din totalul clienților persoane fizice, nu a fost scoasă niciodată spre golire pubela neagră sau pubela maro. Este greu de crezut că mii de orădeni reușesc să trăiască fără să genereze gunoaie. Cel mai probabil, gunoaiele lor sunt printre cele aruncate pe străzi.
Mai îngrijorător este că fenomenul e în creștere: în noiembrie anul trecut, datele RER Vest arătau că o zecime dintre pubelele de la case nu fuseseră deloc golite.
Firme fără pubele
În aceeași situație, de a nu fi predat deloc gunoaie anul acesta, sunt și peste 2.000 de firme din Oradea, care au la rândul lor obligația de a deține un contract de salubritate valid și de a colecta separat deșeurile. Multe dintre aceste societăți nici măcar nu au solicitat montarea de microcipuri pe pubele, ca și cum n-ar avea nevoie de acest serviciu.
În ultimele luni, RER Vest a notificat toate aceste persoane juridice cu privire la obligația lor legală de a preda deșeurile operatorului licențiat. „Trei sferturi dintre aceste societăți comerciale s-au conformat: fie și-au cumpărat pubele pe care le-au adus pentru montare de microcip, fie au început să apară citirile de golire a pubelei”, spune Laura Dărăban-Breb, purtătoarea de cuvânt a RER Vest.
Ce se întâmplă cu celelalte? Răspunsul îl află, probabil, polițiștii locali, când vizionează imaginile de pe camerele de supraveghere...