Reformat din temelii în acest an, sistemul de salubritate din Oradea are două reguli de bază: localnicii trebuie să colecteze separat deşeurile şi să plătească pentru cât aruncă. Ce-i drept, deocamdată, cea de-a doua "poruncă" se aplică doar celor care stau la case, orădenii de la blocuri fiind păsuiţi până la finalul acestui an.

Pentru ca fiecare gospodărie să achite o factură de salubritate corectă, RER Vest a împărţit tuturor orădenilor pubele dotate cu microcipuri, citite automat în momentul golirii. Unii orădeni încearcă însă o "fentă" şi scot în faţa caselor, în continuare, vechile pubele. 

Soluţia "curată"

Regulamentul de salubritate care a intrat în vigoare în primăvară în Oradea prevede că toţi locuitorii urbei sunt obligaţi să colecteze separat deşeurile, sortând resturile reciclabile (PET-uri, pungi de plastic, folii, doze de metal, cartoane, hârtii, cutii de lapte sau de suc şi orice alte deşeuri de ambalaje) de cele biodegradabile (cojile de fructe şi legume, de pâine, de ouă, resturi de mâncare, frunze, crengi, zaţ de cafea etc.) şi de cele reziduale (chiştoace de ţigări, conţinutul sacului de aspirator, scutece etc.).

Colectarea separată nu este vreun moft al autorităţilor locale, ci o obligaţie europeană şi singura modalitate pentru a preveni ca muntele de gunoaie de la marginea cartierului Episcopia, unde se află depozitul judeţean de deşeuri, să nu crească inutil. În plus, este şi modalitatea prin care Oradea poate păstra sume importante de bani în bugetul local, pentru că neîndeplinirea ţintei anuale de reducere a cantităţilor de deşeuri depuse la haldă (care în 2021 este de 60%) aduce amenzi mari. 

Preţul corect

Pentru a-i stimula pe orădeni să colecteze separat deşeurile, Primăria a implementat şi un sistem de tarifare diferit, care, de altfel, potrivit unor modificări aduse anul acesta Legii 211/2001 privind regimul deşeurilor, ar trebui să fie obligatoriu în toată ţara: plăteşti cât arunci. 

Concret, fiecare fracţie de deşeuri are propriul preţ de colectare, cele mai ieftine fiind cele reciclabile (pentru care, de altfel, RER Vest taxează doar costul transportului la staţia de reciclare administrată de firma Eco Bihor), urmate în clasament de biodeşeuri (care sunt transformate în compost) şi de deşeurile reziduale (care ajung la haldă). Cele din urmă sunt cele mai scumpe tocmai pentru ca orădenii să se gândească de două ori când aruncă ceva la gunoi...

Suma ridicărilor

Urmărind ca facturile plătite de orădeni să fie corecte, RER Vest a introdus doi parametri de estimare a cantităţilor de deşeuri: volumul pubelelor în care sunt aruncate şi frecvenţa cu care recipientele sunt golite. Fiecare cetăţean a putut alege pubela care i se potriveşte şi, de asemenea, cât de des o scoate în stradă, pentru a fi golită, iar operatorul de salubritate taxează, evident, doar ridicările. De pildă, golirea unei pubele negre de 60 l costă 6,35 lei, iar pentru una similară maro preţul este de 3,67 lei.

Tocmai de aceea, toate pubelele distribuite anul acesta orădenilor au montate microcipuri care sunt scanate în momentul în care pubela este golită în autogunoieră, iar dispozitive anume montate pe toate utilajele citesc codul unic alocat fiecărui client şi tipul de deşeu. În fiecare lună, RER Vest contabilizează numărul de goliri pentru fiecare pubelă, stabilind astfel şi valoarea facturii. 

Adio, pubele vechi!

Pentru ca sistemul să funcţioneze, este necesar ca orădenii să folosească doar recipientele microcipate (cu excepţia gospodăriilor în care, pentru deşeurile reciclabile, au optat pentru varianta de colectare în saci). 

Pe mai multe străzi din oraş, echipele RER Vest au observat însă că locuitorii, ca să scape de plata facturilor, scot în faţa porţii vechile pubele de deşeuri, pe care le-au primit gratuit tot de la RER şi pe care le-au folosit până în acest an. Acelea nu au microcipuri, aşadar golirile nu pot fi înregistrate şi taxate. Obiceiul s-a răspândit prin oraş, chiar dacă acelaşi regulament de salubritate prevede că cetăţenii trebuie să arunce deşeurile doar în pubelele noi. 

Tocmai de aceea, de fiecare dată când întâlnesc în faţa porţilor pubele vechi, muncitorii RER Vest nu ridică doar gunoaiele din ele, ci şi recipientele, cu totul. Astfel că. în următoarea săptămână, vrând-nevrând, orădenii vor fi nevoiţi să folosească pubelele noi şi, implicit, să plătească pentru serviciul de care au parte...