S-a amânat, dar nu s-a uitat! De anul viitor, orădenii care stau la blocuri vor plăti, la fel ca şi cei de la case, facturi de salubritate în funcţie de câte deşeuri generează, chiar dacă îmbunătăţirile promise de primarul Florin Birta nu s-au făcut.

Primăria nu a instalat încă un sistem de supraveghere video la ţarcuri şi, în continuare, multe asociaţii împart acelaşi ţarc. Totuşi, autorităţile nu renunţă la plan, iar pentru a-i stimula pe orădeni să respecte colectarea separată, poliţiştii locali vor patrula mai mult printre ţarcurile de gunoi.

Separarea e secretul

Din primăvară, toţi orădenii ar fi trebuit să plătească pentru câte gunoaie aruncă, aşa cum prevede regulamentul local de salubritate. Consiliul Local a aprobat tarife distincte pentru fiecare fracţie (biodegradabilă, reciclabilă şi reziduală) şi, la case, RER Vest facturează deja în funcţie de volumul pubelelor şi frecvenţa cu care sunt golite. De exemplu, golirea unei pubele maro de 60 litri costă 3,67 lei, pentru una neagră preţul este de 6,35 lei, iar pentru una de 120 litri cu reciclabile 5,70 (orădenii care au preferat saci galbeni plătesc un tarif fix de 19,22 lei, indiferent de numărul de saci umpluţi). 

Preţurile sunt diferite pentru că deşeurile biodegradabile (coji de fructe, legume, resturi alimentare etc.) şi cele reciclabile (PET-uri, hârtii, cartoane etc.) sunt valorificate, aşadar produc la rândul lor un profit. În schimb, resturile reziduale sunt abandonate la groapa de gunoi. Evident, costul facturii de salubritate poate fi redus doar prin colectare separată: cu cât mai puţine deşeuri ajung în cea mai scumpă pubelă, cea neagră, cu atât vor fi mai mici cheltuielile! 

Dilemele asociaţiilor 

Pentru asociaţiile de proprietari din oraş, Primăria a amânat implementarea acestei schimbări deoarece s-a lovit de refuzul vehement al preşedinţilor de a semna noile contracte cu RER Vest. Primarul Florin Birta (foto) s-a întâlnit, pe rând, cu toţi preşedinţii şi a aflat de la ei că au nemulţumiri, precum faptul că ţarcurile sunt împărţite între mai multe asociaţii, aşadar nu se va putea stabili cine şi câte deşeuri a produs, că nu ştiu cum să distribuie factura între locatari sau că nu pot opri cetăţeni din afara asociaţiei să arunce gunoaie în containerele lor.

Birta le-a promis că aceste probleme vor fi rezolvate, prin amenajarea de noi ţarcuri, câte unul pentru fiecare asociaţie, montarea de camere de filmat la fiecare ţarc şi intensificarea controalelor Poliţiei Locale. Până acum, niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost dusă la capăt.

Se caută fonduri 

Peste vară, în oraş au fost amenajate doar 5 ţarcuri noi, iar asta din două motive: asociaţiile de proprietari n-au făcut cereri către Primărie, iar când au făcut, municipalitatea n-a avut cu cine lucra, deoarece contractul cu firma de profil expirase! "S-a făcut o nouă achiziţie, contractul nou s-a semnat în urmă cu o lună şi de-atunci s-a început rezolvarea solicitărilor", explică viceprimarul Marcel Dragoş (foto). Demersul va continua, promite el, pe măsură ce preşedinţii vor cere Primăriei să le amenajeze ţarcuri, identificând şi locul unde pot fi amplasate. 

Sistemul de supraveghere video n-a fost nici măcar licitat, pentru că Primăria încă e în căutare de bani. "Am cerut Direcţiei Tehnice să identifice o sursă de finanţare prin fonduri europene. Probabil că nu vom avea camerele la începutul anului, dar cel târziu la primăvară cred că vor fi", spune primarul Florin Birta. Deocamdată, această sursă n-a fost găsită, aşa că promisiunea edilului pare de-a dreptul SF...

Vin controalele!

Nici măcar promisiunea intensificării controalelor Poliţiei Locale, care nu necesita bani, n-a fost îndeplinită! Fără un şef legitim până de curând, agenţii n-au prea fost puşi pe muncă. Dar lucrurile se vor schimba, promit edilii. 

"După instalarea noului coleg la Poliţia Locală (n.r. directorul Samuel Milian), am avut o întâlnire cu RER Vest şi am decis că vor face controale încrucişate, neanunţate, atât la pubelele cetăţenilor de la case, cât mai ales la blocuri, dar şi la staţia de sortare a deşeurilor. În următoarele 3 luni vrem să ştim dacă sincopele de colectare separată sunt provocate de cetăţeni, Primărie, RER Vest, Eco Bihor, sau avem o problemă comună", zice Marcel Dragoş. 

Viceprimarul susţine că scopul poliţiştilor nu va fi să dea amenzi, ci să-i înveţe pe orădeni cum trebuie aruncate deşeurile corect. Spre binele buzunarului lor...


Vocea străzii

De anul viitor, şi asociaţiile de proprietari vor plăti facturi în funcţie de câte gunoaie aruncă. Credeţi că autorităţile au pregătit eficient schimbarea?

Primăria trebuie să educe oamenii. Eu când duc deşeurile biodegradabile la pubela maro şi e plină cu PET-uri ce ar trebui să fac?
Enikő Varga

Trebuie verificate dacă toate casele din jurul blocurilor au contracte cu RER. Mulţi au casă în oraş, dar nu vor să-şi plătească propriul gunoi.
Gergely Enikő

Sunt zone unde pubelele blocurilor nu sunt în ţarcuri, iar dimineaţa găseşti lângă ele saci cu gunoaie, probabil aduşi de cei de la case.
Violeta Tărău

Mai bine nu ar fi îngrămădite pubelele în ţarcuri, pentru că în interior predomină dezordinea. Şi fără amenzi nu se poate face disciplină.
Sorin Bonte

Eu cred că sistemul de plată a deşeurilor la asociaţiile de proprietari nu este corect. Nu poţi stabili cât gunoi generează fiecare apartament.
Adriana Oprea

Până când oamenii nu încep să plătească, nu vor înţelege rostul reciclării. Cât timp plătim aceeaşi sumă lunar, nu vom recicla nimic.
anonim