Investiţia de 150.000 euro făcută de RER Ecologic Service în amenajarea primului punct de colectare separată a deşeurilor din Oradea îşi dovedeşte utilitatea.

Cel puţin zece orădeni predau, zilnic, felurite resturi, cel mai adesea moloz şi alte deşeuri rămase în urma renovărilor. Pentru a scăpa de gunoaie, oamenii nu plătesc niciun leu. Aşadar, este lesne de înţeles că platforma e tot mai căutată...

Ca în Germania

Amenajat pe strada Thurzó Sándor, la baza pasajului suprateran care face legătura cu cartierul Grigorescu, punctul de colectare separată a deşeurilor a fost inaugurat pe 16 noiembrie, având "clienţi" încă din prima zi de funcţionare. Centrul de colectare a deşeurilor este deschis, între lunile noiembrie şi februarie, de lunea până sâmbăta inclusiv, între orele 9.00 - 17.00. În intervalul martie - octombrie, programul zilnic va fi cuprins între orele 8.00 şi 20.00.

Antonia Butnariu (foto), şefa centrului de colecare separată a RER Ecologic Sevice"Oamenii spun că sunt foarte bucuroşi că au această facilitate în oraşul lor. O doamnă mi-a şi spus că este impresionată de felul cum arată platforma şi că a mai văzut astfel de puncte doar în Germania", spune Antonia Butnariu (foto), şefa centrului. În plus, unii orădeni s-au declarat surprinşi când au aflat că nu trebuie să plătească nimic: aflaseră informaţia din presă, dar nu au crezut până când nu s-au convins personal.

Molozul, "vedetă"

Până miercurea trecută, 208 orădeni au predat deşeuri la punctul de colectare. Asta înseamnă că cel puţin zece au trecut în fiecare zi pe la containerele de pe platformă. "Sâmbăta, numărul este şi mai mare", precizează Butnariu. Perfect explicabil: în prima zi de weekend oamenii au timp să deretice prin case şi curţi. Iar apoi, fireşte, vor să scape de resturi.

Cel mai căutat container din cele 12 existente pe platformă este cel pentru deşeuri rezultate din lucrările de amenajări/reamenajări pentru care nu au nevoie de autorizaţie de construire, urmat de cel pentru bunuri reutilizabile. "Containerul are o capacitate de 2 tone şi deja a fost golit de patru ori", spune şefa punctului. Rezultatul e cu atât mai remarcabil cu cât, în caz contrar, molozurile ar fi fost depozitate clandestin prin şanţuri ori pe la colţuri de stradă.

Deşeuri şi donaţii

Mulţi alţi orădeni au predat şi ulei uzat, cutii de vopsele, cartoane şi plastic, deşeuri electronice şi piese de mobilier. "Fiind la final de toamnă, unii au adus şi deşeuri vegetale: frunze şi crengi uscate", spune Butnariu.

O situaţie specială este cea a recipientului pentru "bunuri reutilizabile", unde oamenii pot lăsa diverse bunuri de care nu mai au nevoie, de la piese de mobilier, haine şi aparate, funcţionale, care ar putea fi folosite de persoane mai sărmane. Unii orădeni au predat şi astfel de bunuri, iar cu ajutorul ASCO reprezentanţii RER Ecologic Service le vor căuta noi utilizatori.

Pentru a beneficia de această facilitate gratuită, cetăţenii trebuie doar să prezinte o carte de identitate, care să ateste că locuiesc în oraş. Angajaţii punctului de colectare îi îndrumă apoi spre containerul în care trebuie să-şi arunce resturile şi, dacă este nevoie, îi şi ajută.

De toate felurile

Platforma amenajată şi administrată de operatorul licenţiat de salubritate se întinde pe 2.500 metri pătraţi, unde sunt amplasate 12 containere pentru tot atâtea tipuri de deşeuri: deşeuri cu conţinut periculos (de exemplu medicamente expirate, bidoane pentru insecticide, baterii şi acumulatoare, uleiuri, cutii de vopsele etc.), materiale textile, ambalaje metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări pentru care nu este necesară autorizaţie de construire şi bunuri reutilizabile. Deşeurile sunt predate apoi de RER firmelor specializate în neutralizarea lor.

Întrucât este evident că acest nou serviciu şi-a dovedit utilitatea, municipalitatea caută un teren disponibil pentru a amenaja un al doilea punct în zona de vest a Oradiei. Până atunci, toţi orădenii îl pot folosi pe cel existent, realizat de Primărie şi RER Ecologic Service pentru îmbunătăţirea infrastructurii locale de salubritate. Altfel spus, pentru un oraş şi mai curat!