Trei puncte de frontieră de pe teritoriul judeţului Bihor – Salonta, Valea lui Mihai şi Săcuieni – au fost închise, sâmbătă după amiaza, începând cu ora 16, ministrul de Interne, Marcel Vela, anunţând de joi că acest lucru urmează să se întâmple. Măsura este una temporară.

În plus, s-a închis şi punctul de trecere feroviar de la Valea lui Mihai, astfel că se suspendă circulaţia mai multor trenuri între România şi Ungaria, respectiv Austria.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunţat joi că decizia a fost luată "pentru folosirea eficientă a resurselor" în lupta împotriva răspândirii îmbolnăvirilor cu coronavirus.

Astfel, începând de sâmbătă după amiaza, singurul punct de trecere a frontierei care a rămas deschis pe teritoriul judeţului Bihor este cel din Borş.

Anunţul privind închiderea punctului feroviar de trecere a frontierei de la Valea lui Mihai a fost transmis, sâmbătă, de CFR Călători.

"Având în vedere deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, începând de astăzi (14 martie 2020), se închid temporar, pe o perioadă determinată de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii, anumite puncte de trecere a frontierei cu circulaţie feroviară. Decizia afectează trenurile operate în comun de CFR Călători şi MAV-Start care tranzitează frontiera de stat de la Valea lui Mihai", a transmis societatea de transport. 

De duminică se suspendă circulaţia trenurilor:

6811 Oradea – Debreţin
6823 Satu Mare – Debreţin
687-2 Satu Mare – Wien Hbf. (gara centrală din Viena) 
6812 Debreţin – Oradea
6822 Debreţin – Satu Mare
686-1 Wien Hbf – Satu Mare

Potrivit CFR, călătorii care au bilete cumpărate la trenurile menţionate pot solicita restituirea integrală a contravalorii legitimaţiilor de călătorie.

"În cazul legitimaţiilor de călătorie cumpărate pentru această perioadă la trenurile internaţionale care trec prin alte staţii de frontieră şi se doreşte renuntarea la călătorie, restituirea tarifelor legitimaţiilor se efectuează conform reglementărilor internaţionale în vigoare, aduse la cunoştinţa pasagerilor la momentul cumpărării. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.cfrcalatori.ro la secţiunea Trafic Internaţional / Informaţii de călătorie", a transmis CFR.

CFR Călători solicită pasagerilor săi respectarea atât a setului de reguli emis de Ministerul Sănătăţii în vederea combaterii răspândirii infecţiei cu Covid-19 pe teritoriul României, pentru restrângerea efectelor, protecţia, siguranţa şi securitatea lor, a celorlalţi călători şi personalului feroviar.