Punctele ocazionale de frontieră deschise din luna februarie în mai multe localităţi din Bihor şi Arad nu sunt prea populare, potrivit chestorului Marin Bondar, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.

10 puncte ocazionale de frontieră au fost deschise pe 18 februarie la graniţa cu Ungaria, dintre care trei pe teritoriul judeţului Bihor, mai precis la Cheresig, Voievozi şi Roşiori. Punctele din Bihor sunt deschise în fiecare sâmbătă timp de opt ore. "Statistica noastră privind trecerile pe la punctele ocazionale de frontieră nu arată prea roz. Acele puncte sunt foarte puţin utilizate", a afirmat Marin Bondar. 

Potrivit datelor prezentate de şeful ITPF Oradea, cel mai puţin căutat dintre ele este cel din Voievozi. În perioada 18 februarie - 31 mai, acesta a fost tranzitat de doar 846 de persoane şi 227 de autoturisme.

Punctul de la Roşiori a fost trecut de 1.100 de persoane şi 423 autoturisme, iar cel de la Cheresig a fost tranzitat de 4.500 de persoane şi 1.800 autoturisme. Cea mai populară graniţă ocazională este cea din localitatea Variaşu Mic (judeţul Arad) care a fost vizitată de 5.600 de persoane în perioada menţionată.

Întrebat de BIHOREANUL dacă ar susţine ca aceste puncte să fie deschise mai des sau permanentizate, chestorul Marin Bondar a spus că acest lucru ar fi o "povară" pentru poliţiştii de frontieră. "Pentru comunităţile locale probabil ar fi benefic să se deschidă aceste puncte permanent, pentru noi la momentul actual ar fi o povară, pentru că ne descurcăm destul de greu cu personalul", a precizat şeful ITPF Oradea.

În primele cinci luni ale anului, 2.315.000 persoane au intrat în ţară prin punctele de pe raza judeţelor Bihor şi Arad, respectiv au ieşit 3.002.000 au ieşit din ţară. Autovehiculele care au trecut graniţa în această perioadă au ajuns la 2,3 milioane. Cel mai folosit punct de frontieră din ITPF Oradea a fost cel de la Nădlac II (2.055.000 persoane pe intrare şi ieşire), urmat de Borş (1.723.000 persoane pe intrare şi ieşire).