Din cei 36 de orădeni condamnaţi de instanţe la muncă în folosul comunităţii pentru că nu şi-au plătit amenzile s-au prezentat în ultimul an la lucru doar doi. Cei mai slabi de înger. Curvele de pe Şoseaua Borşului, care constituie grosul condamnaţilor, s-au eschivat de la executarea pedepselor pe considerentul că ele fac trotuarul, nu-l mătură, iar cerşetorii dintr-un motiv şi mai evident: dacă le plăcea munca, nu ajungeau să fie amendaţi.

Cum judecătorii au început să ceară de la Primărie rapoarte cu privire la modul de ducere la îndeplinire a sentinţelor, municipalitatea a început să dea din colţ în colţ. Dacă propune anularea pedepselor dă un semnal prost de încălcare a legii.

Dacă cere pedepsirea vinovaţilor obţine în plus doar nişte amenzi suplimentare, care vor rămâne la rândul lor neplătite până ce instanţele le vor transforma în zile de muncă.

Pentru că niciuna dintre variante nu duce nicăieri, municipalitatea vrea să forţeze mâna instanţelor cu o a treia: transformarea zilelor de muncă în zile de puşcărie, pentru neducerea la îndeplinire a unei sentinţe judecătoreşti. În fond, dacă n-au nici bani, nici chef de muncă, măcar zile mai au...