De o săptămână, 21 de deţinuţi din Penitenciarul Oradea sunt pe străzile oraşului, ca zilieri ai municipalităţii. În baza unui protocol încheiat între Primărie şi Penitenciar, persoanele lipsite de libertate muncesc la salubrizarea domeniului public în zonele care nu sunt cuprinse în alte programe de curăţenie.

E vorba de terenuri virane şi spaţii verzi neamenajate, care nu sunt date în întreţinerea vreunei firme, ca de pildă păduricea de lângă Cartierul Tineretului, "drumul militar" de pe malul Peţei între străzile Universităţii şi Traian Blajovici, scuarurile de la intersecţiile Xenopol-Oneştilor, Codrilor-Piatra Craiului ori Seleuşului-Dragoş Vodă. În aceste zone, împărţiţi câte 7 în trei echipe, deţinuţii adună gunoaiele, mătură praful, tund iarba, smulg buruienile şi nivelează terenul, pregătindu-l pentru însămânţarea cu gazon.

Primăria plăteşte Penitenciarului munca deţinuţilor cu 6,5 lei pe oră, ceea ce înseamnă 200.000 lei pe an. Înţelegerea le convine şi persoanelor private de libertate, întrucât zilele lucrate le sunt scăzute din pedeapsa pe care acestea o au de executat. La asemenea activităţi nu pot participa, însă, deţinuţii condamnaţi pentru infracţiuni grave.