Deţinuţii din Penitenciarul Oradea s-au făcut poeţi. Mai multe persoane încarcerate aici au participat, în perioada martie-aprilie 2012 la cea de-a patra ediţie a Concursului naţional de creaţie literară "Poezie de puşcărie", destinată tuturor celor închişi în penitenciarele din ţară.

Potrivit unui comunicat al Penitenciarului Oradea, 12 deţinuţi şi-au trimis poeziile la secţiunea destinată adulţilor, iar alţi 4 au concurat la o nouă secţiune, cea care a jurizat mai multe lucrări de artizanat realizate în cadrul atelierelor de terapie ocupaţională. La această categorie, numită a trofeelor, unul dintre cei patru participanţi din Oradea a obţinut menţiune.

Bărbatul, în vârstă de 51 de ani, este condamnat la 8 ani de închisoare pentru asociere de infracţiuni, printre care şi înşelăciune. El va rămâne în puşcărie până în 2016. "Din cauza stării de sănătate, acesta nu a putut fi prezent la festivitatea de premiere care a avut loc la Penitenciarul Bucureşti Rahova, premiul urmând să-l primească în cursul acestei săptămâni", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Penitenciarului Oradea subliniează că astfel de activităţi sunt menite să formeze ori să dezvolte unele aptitudini care să "contribuie la îmbunătăţirea imaginii de sine a persoanelor private de libertate, descoperirea şi dezvoltatea unor aptitudini şi talente artistice".

Concursul "Poezie de puşcărie" a fost organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor în parteneriat cu Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia "EuroCulturaArt" şi Societatea Română de Radiodifuziune.