După ce a fost singurul consilier local care a participat la întâlnirea organizată de Coaliţia Rogerius cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari pe tema încălzirii la iarnă, dar şi "analizând de mai bine de o lună situaţia CET", PDL-istul Cristian Puşcaş a organizat, joi, o conferinţă de presă în cadrul căreia a cerut administraţiei locale lămuriri în privinţa mai multor aspecte legate de Electrocentrale.
Intitulându-şi intervenţia "InCE(r)Titudini în pragul iernii", Puşcaş a cerut în primul rând ca municipalitatea să informeze orădenii despre licitaţia pentru implementarea proiectului construirii noului CET pe gaz, estimat la 53 de milioane de euro, al cărui termen limită de depunere a ofertelor a fost prelungit cu 30 de zile.
"Aceste cauze sunt importante pentru orădeni pentru că pot genera consecinţe privind confortul termic în iernile viitoare. Prin devansarea încă de la bun început a termenului de depunere şi deschidere a ofertelor privind execuţia noul proiect al CET-ului pe gaz, în mod legitim punem sub semnul întrebării respectarea ulterioară a întregului calendar de lucrări", a spus PDL-istul, adăugând că, oricum, preţul gazelor naturale "se rostogoleşte alarmant" şi că este un lucru ştiut că până în 2018, acesta va fi de 2,6 ori mai mare.
Puşcaş cere şi ca reprezentanţii municipalităţii să spună clar dacă, potrivit prevederilor Autorizaţiei Integrate de Mediu, cazanele 5 şi 6 ale CET mai pot funcţiona din 31 decembrie 2013 sau, potrivit unor derogări, acestea mai pot lucra timp de 3 şi maxim 4 ani după acest termen. "Există o prevedere în legislaţie referitoare la această prelungire, dar nu îmi este clar deloc de când începe prelungirea", a comentat Puşcaş.
De asemenea, tot legat de CET, Puşcaş şi-a exprimat temerea că, în ciuda autorităţilor locale care au asigurat că gigacaloria nu va fi majorată în acest an, acesta ar putea creşte, în schimb, din ianuarie 2014 când Guvernul va emite o hotărâre prin care va stabili un nou preţ de referinţă. "Nu ne încălzeşte cu nimic să ştim că pe noiembrie şi decembrie plătim tot atât, dacă pe ianuarie, februarie, martie şi poate şi aprilie vom plăti o gigacalorie mai scumpă".
În fine, Cristian Puşcaş a cerut lămuriri şi cu privire la procedura de insolvenţă în care se află CET, spunând că se aşteaptă ca aleşii locali să fie informaţi în plen de către administratorul special al Electrocentrale despre paşii şi etapele acesteia, pentru ca la rândul lor să informeze orădenii.
"Deşi aşteptam cu interes următorul termen stabilit de instanţă pentru 13 noiembrie 2013, am constatat cu surprindere că administratorul judiciar a solicitat la 12 septembrie 2013 prelungirea termenelor stabilite iniţial de instanţă pentru verificarea creanţelor şi întocmirea tabelului definitiv al acestora. Rezultă că, practic, există intenţia de a se împinge pentru sfârşitul anului constituirea comitetului creditorilor, care va fi, de fapt, noul organ deliberativ care va cenzura activitatea administratorului judiciar. Comitetul creditorilor este cel care poate aproba un plan fezabil de reorganizare", a spus Puşcaş. Potrivit consilierului local, prin amânarea constituirii acestui comitet se prelungeşte şi starea de incertitudine care planează asupra CET-ului.
Întrebat de BIHOREANUL dacă a cerut în calitate de ales local răspunsuri la toate aceste nelămuriri, aşa cum are dreptul şi s-ar cuveni să facă înainte să iasă într-o conferinţă de presă, Puşcaş a răspuns că se aşteaptă ca acestea să-i fie prezentate din oficiu. Şi asta deoarece Consiliul Local a fost cel care a votat membrii Adunării Generale a Acţionarilor de la Electrocentrale, for care la rândul său a votat administratorul special.