Orădenii care au de gând să-şi arunce clandestin deşeurile rămase în urma unor lucrări de construcţii sau demolări pe un teren din jurul municipiului ar trebui să se gândească de două ori.

Poliţia Locală Oradea şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor au decis să oprească acest fenomen neplăcut şi au format patrule mixte, care vor verifica oraşul şi vor aplica amenzi celor pe care îi prind în flagrant.

Şi amendat, şi fără maşină!

"Avem un protocol semnat de săptămâna trecută, nu ştiu dacă e primul la nivel naţional, dar este printre primele. Obiectul este foarte simplu: prevenirea şi sancţionarea oricărei fapte antisociale pe linia de protecţie de mediu, la nivelul municipiului Oradea. Vom începe cu nişte lucruri care ţin de bunul simţ, vizavi de persoanele care depozitează sau aruncă moloz şi reziduuri rămase din lucrări de construcţii, curăţenie prin curţi şi mai ştiu pe unde, peste tot în oraş, pe domeniul public sau privat, începând de la tomberoane până la terenuri private sau ale municipiului oradea. O faptă total interzisă", a declarat şeful Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi, vineri, într-o conferinţă de presă.

Protocolul a fost necesar pentru că poliţiştii locali pot da sancţiuni doar pentru fapte comise pe domeniul public, ori multe din aceste deşeuri sunt aruncate clandestin pe terenuri private de la marginea oraşului. Comisarii Gărzii de Mediu Bihor pot însă să dea amenzi şi pentru astfel de fapte comise pe domeniul privat, ba chiar legea le permite să ia măsuri drastice: confiscarea mijlocului de transport cu care deşeurile au fost aduse acolo. Proprietarul va mai putea apoi să-şi recupereze maşina sau camionul doar dacă îl va cumpăra la licitaţia pe care o vor organiza Finanţele.

Chiar dacă este dură, măsura este necesară, spune Beltechi: "Dacă veţi da o tură pe centura oraşului, veţi vedea ce minunăţii avem, pe partea dreaptă şi stângă". În ultimele şase luni ale anului trecut, Poliţia Locală Oradea a amendat 271 de persoane surprinse când aruncau ilegal deşeuri pe domeniul public, cu un cuantum total de 250.000 de lei, şi alte 934 de persoane au primit avertismente.

Faceţi calculele!

Beltechi a precizat că orădenii au o alternativă ieftină la îndemână: pot să-şi ducă deşeurile din construcţii la halda administrată de Eco Bihor, în cartierul Episcopia, unde plătesc doar 1,3 lei pentru suta de kilograme de moloz. "Vă dau un exemplu: alaltăieri am surprins un cetăţean care a depozitat 70 de saci de moloz pe domeniul public, a luat o amendă de 3.000 de lei, după care a dus deşeurile la Eco Bihor, unde a plătit 26 de lei. Dacă îi sunam pe colegii de la Garda de Mediu, rămânea şi fără camion. Fiecare să-şi facă calculele: e mai ieftin să arunci sau să îl depozitezi cu forme legale? (...) Dacă noi confiscăm un camion care poate costă 20-30.000 de euro, gândiţi-vă cât moloz ar duce de acei bani la Eco Bihor", a exemplificat directorul Poliţiei Locale Oradea.

Directorul Eco Bihor, Pasztai Zoltan, prezent şi el în conferinţa de presă, a precizat la rândul său că molozul predat firmei este concasat şi transformat în materie primă secundară, putând fi folosit ulterior în lucrări de construcţii. "Preţul este unul real: cine are doi saci de 50 kilograme fiecare, face efortul să vină până în Episcopia Bihor, plăteşte 1,3 lei pe acea sută de kilograme. S-ar putea să-l coste transportul până acolo mai mult decât taxa pe care o plăteşte la noi", a precizat Pasztai. Potrivit şefului Eco Bihor, anul trecut aproape 3.000 de tone de deşeuri concasate au ieşit din staţie şi au fost refolosite în construcţii.

Chiar dacă măsura confiscării camioanelor nu va fi deloc pe placul celor sancţionaţi, Beltechi spune că patrulele mixte nu vor face rabat de la fermitate. "Nu mai vreau să văd niciun camion care duce moloz pe strada Meiului, în fostul tancodrom, pe Bihorului sau unde se mai duc", a spus şeful Poliţiei Locale.

Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor, Monica Crişan, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Legea 211/5011 privind gestionarea deşeurilor şi HG 1061/2008 le permit comisarilor să aplice măsura confiscării vehiculului, însă până acum în Bihor nu a fost nicio maşină şi niciun camion confiscat. "Până acum s-a mers mai mult pe prevenţie şi s-au aplicat amenzi. Pentru o persoană fizică sancţiunile încep de la 1.000 de lei, dar pentru o persoană juridică ajung şi la 40.000 de lei", a declarat Crişan, în aceeaşi conferinţă de presă.