Banca Mondială a lansat un avertisment îngrijorător: până în anul 2050, peste 140 milioane de oameni ar putea migra din trei regiuni ale lumii, din ţări în curs de dezvoltare, din cauza schimbărilor climatice. Lipsa apei potabile, creşterea nivelului mării şi scăderea producţiei agricole sunt cele trei efecte ale modificării climei care îi vor determina pe aceşti oameni să se mute în alte zone ale planetei.

Conform raportului Băncii Mondiale, cei mai mulţi „migranţi climatici”, 86 milioane de persoane, vor proveni din Africa subsahariană, alte 40 milioane vor pleca din Asia de Sud, iar 17 milioane din America Latină.

„Schimbarea climatică este o ameninţare economică, socială şi existenţială tot mai puternică în fiecare zi”, spune Kristalina Georgieva, director general în Banca Mondială. Aceşti migranţi se vor alătura celor plecaţi din ţările lor din motive politice şi economice, urmând să fie o adevărată provocare pentru regiunile în care vor să se mute.

Totuşi, potrivit specialiştilor, acest scenariu ar putea fi evitat dacă se iau rapid măsuri concrete pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, principalul factor care influenţează schimbările climatice.