Cei 17 consilieri judeţeni ai PNL Bihor sunt obligaţi să-l valideze pe PSD-istul Adrian Szatmari în locul Anei Maria Tiron în Consiliul Judeţean, a decis, vineri, Tribunalul Bihor.

Informaţia a fost făcută publică, vineri seară, de preşedintele PSD Bihor şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, pe pagina sa de Facebook.

"Justiţia dă dreptate PSD în procesul privind nevalidarea colegului nostru, domnul Adrian Szatmari de către grupul de consilieri PNL din Consiliul Judeţean Bihor! În sentinţa dată astăzi de către Curtea de Apel Oradea (de fapt de Tribunal - n.r.), se arată foarte clar că PNL trebuie să voteze hotărârea de validare a consilierului nostru, neavând nici un drept legal să blocheze validarea", a scris Mang.

Acesta a ataşat şi sentinţa dată, vineri, de Tribunalul Bihor. Prin aceasta, judecătorii au "admis în parte acţiunea formulată de reclamantul Szatmari Adrian în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Bihor, Avrigeanu Ionel, Borza Cornel, Cîmpan Ioan, Kiss Janos, Lascu Tudor Sebastian, Bezi Ovidiu, Madear Moisa Tudorel, Foncea Gheorghe Dacian, Gal Călin Graţian, Motoca Romulus Sorin, Neag Gheorghe Dumitru, Neniu Constantin, Peti Iosif Alin, Toderici Mihai, Popa Lidia, Suciu Teodor Ioan şi Bodea Nicolae".

În consecinţă, Tribunalul "obligă pârâţii să adopte o hotărâre de validare a mandatului de consilier judeţean al reclamantului".

De asemenea, instanţa "obligă în solidar pe pârâţi să-i plătească despăgubiri echivalente cu valoarea indemnizaţiilor de şedinţă corespunzătoare funcţiei de consilier judeţean începând din 27.09.2017 şi până la data validării".

"Este o decizie cât se poate de normală şi corectă. Sper că şi PNL va înţelege, în sfârşit, că nu mai poate continua circul şi boicotul ilegal din Consiliul Judeţean", a comentat Mang pe Facebook.

Sentinţa nu este, însă, definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

După cum se ştie, în toamna anului trecut, după izgonirea Anei Maria Tiron din PSD şi, ca atare, din funcţia de consilier judeţean, aleşii din PNL Bihor au boicotat mai multe şedinţe ale Consiliului Judeţean tocmai pentru a nu-l valida pe înlocuitorul acesteia, Adrian Szatmari, astfel încât să păstreze, măcar temporar, egalitatea în plen, de 17 consilieri ai puterii UDMR, PSD şi ALDE, respectiv 17 consilieri ai opoziţiei PNL.

În acest context, prefectul Ioan Mihaiu a intervenit trimiţând Consiliului Judeţean o informare prin care arăta că, deşi fusese atacat în instanţă, ordinul de prefect prin care Anei Maria Tiron i s-a retras calitatea de consilier judeţean rămâne valid şi că, astfel, trebuie aprobat mandatul următorului ales de pe listă.

De asemenea, în acelaşi răspuns, Prefectura arăta că preşedintele CJ "are obligaţia legală de a înscrie pe ordinea de zi propunerea de validare a supleantului, indiferent de formaţiunea politică care are vacant un loc de consilier".

Ulterior, liberalii au votat împotrivă de fiecare dată când PSD a introdus pe ordinea de zi validarea lui Szatmari. În consecinţă, acesta a acţionat în instanţă atât Consiliul Judeţean cât şi consilierii care nu l-au validat, deşi întruneşte condiţiile legale pentru a ocupa un post de consilier judeţean.