Oficiali din Capitală au descins la Oradea în această săptămână, după ce un orădean a sesizat Cancelaria Primului Ministru vizavi de poluantul pârâu Pasteur, în care ajung ape menajere şi dejecţii. Sesizarea arăta că pârâul este infestat cu ape provenite de la 74 de gospodării, 5 blocuri de locuinţe, 5 agenţi economici şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.
Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, remis joi, la control au participat Vasile Pintilie, şef Serviciu Inspecţia Apelor în cadrul A.N. Apele Române Bucureşti, reprezentanţi ai ABA Crişuri, ai Gărzii de Mediu Bihor, ai Companiei de Apă şi responsabilul de mediu din cadrul Spitalului Judeţean.
"Deplasarea în teren a avut în vedere parcurgerea cursului de apă pe întreg aliniamentul cuprins între acumularea Pasteur şi punctul de confluenţă cu râul Crişul Repede. Pe toată lungimea cursului de apă verificat s-au observat descărcări şi racorduri la pârâul Pasteur, apa prezentând un aspect insalubru cu miros specific apelor fecaloid - menajere", a declarat Pintilie.
Altfel spus, sesizarea s-a confirmat. Aşa cum era şi de aşteptat, căci este de notorietate pentru orice orădean că pârâul Pasteur aduce în Crişul Repede dejecţiile orădenilor care stau pe deal.
De altfel, încă din 2010 consilierii locali ai Oradiei au votat un proiect de întubare a pârâului, ceea ce, spuneau primarul Ilie Bolojan şi şeful ABA Crişuri de la acea vreme, Pasztor Sandor, va rezolva problema dejecţiilor transportate spre Criş. Autorităţile locale n-au găsit sursa de finanţare până în această vară, când investiţia a primit undă verde pe axa de finanţare europeană POS Mediu.
Ce nu au spus autorităţile publice orădene, dar dezvăluie controlul din această săptămână, este că inclusiv Spitalul Judeţean deversează ilegal ape în pârâul Pasteur. Drept urmare, conducerea spitalului a primit ordine să întreprindă "măsurile necesare pentru închiderea deversării apelor uzate menajere în reţeaua de canalizare pluvială". "În urgenţă se vor identifica şi implementa soluţii tehnice corespunzătoare în vederea deversării apelor uzate menajere fără a polua emisarul pârâu Pasteur", se mai arată în nota de control.
Totodată, Compania de Apă Oradea trebuie să monitorizeze zilnic calitatea apelor pârâului, din punct de vedere fizico-chimic, biologic şi bacteriologic, transmiţând buletinele de analiză către ABA Crişuri. Compania trebuie să facă monitorizarea până când va termina lucrările de investiţii pe care şi le-a propus şi anume extinderea reţelei de canalizare în zonă, respectiv depoluarea pârâului. Sarcini a primit şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor, care va efectua lucrări de întreţinere şi decolmatare a pârâului Pasteur în vederea asigurării secţiunii de scurgere.