O tânără flautistă, laureată la mai multe concursuri de anvergură naţionale şi internaţionale, a ales să devină studentă a Universităţii din Oradea, deşi putea să-şi continue studiile la Viena sau la Cluj Napoca. Ana Carina Niculaș visează să devină artist al Filarmonicii din Oradea, dar şi să cânte pe marile scene ale lumii.

Muncitoare, perseverentă, talentată

Potrivit unui comunicat al Universităţii din Oradea, Ana este descrisă de mentorul ei, lect. univ. dr. Ariadna Zenaida Mircescu, ca fiind o persoană foarte muncitoare, perseverentă și talentată. Ana ar fi putut să înveţe în străinătate, dar a refuzat aceste oferte. „Cu modestia ce o caracterizează, Ana a ales să rămână acasă și să reprezinte, cu succes, în continuare, orașul de pe Crișul Repede și, implicit, Universitatea din Oradea”, a spus Mircescu.

Profesoara este convinsă că eleva ei își va îndeplini visul, de a ajunge să încânte, cu prestația ei artistică, publicul marilor scene muzicale ale lumii, şi că va avea o carieră în ascensiune. „Dacă ar trebui să o caracterizez, în doar câteva cuvinte, acestea ar fi: ambiție, perseverență, modestie și talent. Rezultatele Anei sunt de excepție și suntem mândri că a ales să fie studenta noastră. Suntem siguri că, prin viitoarele sale performanțe, va duce renumele Universității din Oradea și a României peste hotare”.

Acasă e mai bine

Ana vorbește cu o simplitate dezarmantă despre alegerea ei. „Da, puteam să merg să învăț la Viena. Dar asta ar fi însemnat să stau cel puțin șase ani departe de casă. În ceea ce privește Clujul, a contat și pandemia. M-am speriat un pic”, a spus tânăra, citată în comunicatul Universităţii.

Flautista este sigură că Universitatea din Oradea înseamnă, pentru ea, multe avantaje și că alegerea de a rămâne acasă i se potrivește perfect. „Situația ideală, din punctul meu de vedere, e cea în care mă duc în afară, pentru intervale scurte de timp, și mă întorc acasă. Universitatea din Oradea îmi oferă multe astfel de oportunități, cum ar fi, de exemplu, bursele Erasmus. Cumva, știu că, orice ar fi, mă voi întoarce acasă, fiindcă... acasă contează pentru mine! Să am aproape familia, biserica, sunt lucruri foarte importante, chiar pentru cariera mea muzicală. Visul meu este ca, pentru început, să reușesc să fac parte din orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea. Apoi, cum spuneam, oriunde voi cânta în lume, tot acasă am să mă întorc”, mai spune fata.

Laureată la numeroase concursuri

Absolventă a Liceului de Arte din Oradea, Ana Carina Niculaș a fost descoperită, la vârsta de 12 ani, de prof. Mihaela Săvianu, de la Liceul de Arte „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Pe când era în clasa a VIII-a, micuța flautistă s-a stabilit, împreună cu familia, la Oradea.

Aici a început să lucreze cu prof. dr. Georgiana Iudita Mircescu, un cadru didactic de excepție care deține un palmares bogat în ceea ce privește performanțele elevilor ei. Georgiana Mircescu este cea care a contribuit la șlefuirea talentului tinerei artiste, iar rezultatele obținute la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale, la care aceasta a participat, de-a lungul anilor, sunt dovada unor performanțe remarcabile. La doar 19 ani Ana se poate lăuda cu o bogată activitate competițională și artistică. Perseverența și tenacitatea tinerei flautiste au fost răsplătite, de-a lungul timpului, cu distincții, diplome de excelență și burse de studiu.

„Performanța în muzică cere sacrificii. În spatele acestor performanțe frumoase există multă muncă și foarte multe ore de studiu”, explică prof. dr. Georgiana Iudita Mircescu. Impresionantul palmares al Anei este completat de participarea tinerei la nenumărate recitaluri și concerte, cursuri de măiestrie, unde a avut șansa de a lucra cu renumiți profesori de flaut din țară și străinătate: Mihaela Anica (Viena), Barbara Gisler Hase (Viena), Matei Ioachimescu (Viena), Eric Lamb (SUA), Ana Oltean Zehnder (Elveția).

„Suntem mândri de Ana și îi dorim mult succes și putere de muncă pentru a-și îndeplini visurile!”, a spus şi lect. univ. dr. Ariadna Zenaida Mircescu, profesoara Anei.