Prima şedinţă ordinară a noului Consiliu Judeţean Bihor, care a durat două ore şi jumătate, s-a lăsat cu scântei între tabăra PNL-iştilor şi cea a aliaţilor din UDMR, PSD şi ALDE, primii dorind să le arate celor din urmă că le vor pune beţe-n roate în acest mandat. Au făcut-o, însă, la proiecte fără miză şi, ca atare, doar de "show".

La şedinţa de marţi au fost prezenţi 34 de consilieri, 18 din partea puterii, iar 16 din partea opoziţiei.

Liberalii la cabină

La fel ca la şedinţa de constituire deliberativului judeţean, care s-a transformat în circ, şi de data aceasta liberalii - conduşi de Ionel Avrigeanu şi Dacian Foncea - au contestat faptul că votul secret pentru desemnarea reprezentanţilor CJ Bihor în mai multe structuri şi instituţii subordonate urma să fie exprimat direct la masă, pe buletine de vot, şi nu în cabină.

În schimb, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, le-a explicat că legile în vigoare nu specifică faptul că astfel de voturi trebuie exprimate în cabine, ci doar separat de fiecare consilier, în scris. De altfel, de ani de zile, în CJ astfel de voturi se dau la masă, buletinele fiind apoi colectate cu o urnă. Chiar şi aşa, liberalii au insistat, iar preşedintele Pasztor Sandor a supus la vot propunerea lor, care, evident, nu a trecut, dat fiind că "aliaţii" deţin majoritatea.

Încăpăţânaţi să demonstreze că abordarea lor este cea corectă, PNL-iştii au ţinut ca, la fiecare dintre cele 5 voturi de marţi, să se ducă pe rând în cabină, în timp ce ceilalţi consilieri stăteau la mese şi urmăreau "show-ul". Culmea este că PNL-iştii nici măcar nu au avut propuneri proprii de membrii în structurile şi instituţiile subordonate.

Noi cum votăm?

Harababura din prima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean a continuat în momentul supunerii la vot primului proiect care prevedea desemnarea unor consilieri, în număr de trei, în Colegiul Director al DGASPC Bihor, propuse fiind Valentina Butişcă şi Stela Babău (PSD), respectiv Keri Hajnal (UDMR).

Deşi Carmen Soltănel a explicat că, în cazul în care sunt de acord cu propunerile, consilierii trebuie să încercuiască numele persoanelor respective, iar dacă nu sunt de acord să taie peste ele, câţiva dintre aleşii "aliaţilor" nu au înţeles metodologia şi au lăsat buletinele de vot neatinse. Spre nemulţumirea PNL-iştilor, Comisia de Validare a vrut să considere acele voturi ca fiind "pentru". În fine, după mai multe intervenţii ale liberalilor, Pasztor Sandor a spus că materialul va fi supus votului într-o altă şedinţă.

Soltănel le-a explicat, apoi, de mai multe ori consilierilor cum pot să-şi exprime opţiunea de vot în cazul celorlalte proiecte privind delegarea consilierilor în structuri subordonate. Numai că şi secretarul judeţului a schimbat metodologia, spunându-le că, dacă sunt de acord cu persoanele propuse şi scrise pe buletinul de vot să nu facă nici un însemn pe acesta, iar dacă nu sunt de acord cu propunerile să taie peste ele. Acest lucru, a stârnit iar riposte din partea PNL-iştilor, care s-au întrebat cum procedează dacă vor să se abţină. "Legea spune că un vot abţinere este considerat un vot contra. Nu am inventat eu asta", a spus, deja iritată, Carmen Soltănel.

Majoritatea a decis

După două ore şi jumătate, cele 17 proiecte de pe ordinea de zi fuseseră parcurse, unul singur, cel cu desemnarea membrilor în Colegiul Director al DGASPC Bihor, fiind amânat. Cu opoziţia liberalilor, în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică pentru mandatul 2016-2020 au fost numiţi ca reprezentanţi ai CJ Bihor: Bujor Chirilă, Dorin Corcheş, Ana Maria Tiron, Valentina Butişcă, Grim Andras şi Szoboszlai Gaspar Istvan.

La fel, consilierii l-au delegat pe Pasztor Sandor drept reprezentant Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Transilvania de Nord" şi ca reprezentant în Consiliul de Administraţie al acesteia. În prima structură, supleant îi va fi Ioan Mang, iar în cea de-a doua Kralik Lorand.

Preşedintele Pasztor şi "vicele" Mang vor fi reprezentant, respectiv locţiilor şi în Adunarea Generală a Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a judeţului, în timp ce Ioan Mang, Traian Bodea şi Kralik Lorand vor reprezenta judeţul în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Ecoland" Bihor.

Tot în şedinţa de marţi, CJ Bihor a aprobat câteva licenţe de transport pentru curse regulate speciale de autobuz în judeţ pentru transportul muncitorilor mai multor companii.