Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruseşti, deoarece găzduiesc elemente ale scutului anti-rachetă american, pe care Rusia îl consideră o ameninţare. Declaraţia a fost făcută vineri la Atena, într-o conferinţă de presă comună cu premierul grec Alexis Tsipras.

"Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur şi simplu nu ştiau ce înseamnă să fii în raza de acţiune, de astăzi suntem forţaţi să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea", a spus Putin, adăugând că Polonia este în aceeaşi situaţie.

Preşedintele Rusiei nu a spus ce măsuri concrete va lua, dar a precizat că nu va acţiona neprovocat. 

Pe 13 mai, la Deveselu a fost operaţionalizată baza militară ce asigură una din componentele scutului anti-rachetă gândit de SUA şi ce va intra în administrarea NATO. România are astfel protecţie împotriva oricărei ameninţări cu rachete balistice cu rază scurtă sau medie.

MAE a reacţionat sâmbătă la afirmaţiile lui Vladimir Putin, precizând că "distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă".