La o zi după ce președintele american Joe Biden a vizitat Ucraina invadată de Rusia și la aproape un an de la începutul războiului, președintele Vladimir Putin a ținut un discurs de aproape două ore în fața Parlamentului de la Moscova.

Putin a lansat o sumedenie de acuzații la adresa Occidentului, pe care l-a învinovățit inclusiv pentru război. Totodată, liderul de la Kremlin a anunțat că suspendă participarea la tratatul privind armele nucleare, încheiat cu SUA.

„Noi luptăm pentru poporul din Ucraina”

Putin a pretins că Rusia a căutat căi pașnice, dar țările occidentale au avut „un scenariu diferit”: „Noi am făcut tot posibilul pentru a rezolva această problemă pe cale paşnică, prin negocierea unei căi paşnice de ieşire din acest conflict dificil, dar pe la spatele nostru se pregătea un scenariu foarte diferit”.

Președintele Rusiei a acuzat NATO că a jucat „un joc murdar” și „au avut un comportament cu două feţe, pe care l-am văzut şi în Iugoslavia şi Siria”, iar Rusia n-a făcut altceva decât să-și protejeze teritoriul.

„Nu aveam nicio îndoială”, a spus Putin, că în februarie 2022 „totul era pregătit” pentru o acţiune punitivă a Kievului în Donbas. „Aş vrea să repet, ei au început războiul, iar noi am folosit forţa pentru a-l opri”, a insistat Putin.

Potrivit acestuia, Sevastopolul este următoarea țintă a Occidentului, după Donbas. „Poporul din Ucraina a devenit ostaticul Vestului. Noi luptăm pentru ei. I-au transformat în carne de tun”, a acuzat el.

Economia Rusiei, lăudată

Putin a vorbit și despre economia Rusiei: „Vestul a început şi un război economic, dar nu vor avea succes. Iniţiatorii sancţiunilor se pedepsesc singuri. Ne-au furat rezervele comerciale şi ne-au atacat infrastructura, ca să ne forţeze cetăţenii să sufere, vor să destabilizeze societatea noastră din interior, dar nu vor avea succes”.

În plus, arată liderul de la Kremlin, produsele ruseşti sunt foarte căutate pe piaţă, cererea este mare, criza preconizată este depăşită, iar Rusia a intrat într-un nou ciclu de creştere economică.

Vladimir Putin a mai vorbit despre propunerea lui de a crește salariul minim cu 10% până anul viitor, despre scăderi de taxe pentru educația copiilor, ajutor medical și despre diverse facilități pentru populație.

Amenințări nucleare

În final, președintele Rusiei a vorbit despre tratatul New START, singurul care mai este în vigoare în domeniul armelor nucleare, sugerând că el nu va mai fi aplicat. „SUA și NATO spun direct că scopul lor este înfrângerea strategică a Rusiei, în condiţiile astea ar vrea să vină cu inspecţii la obiectivele noastre militare strategice?”, a spus liderul de la Kremlin.

„SUA s-au apucat de refacerea lumii, după destrămarea URSS, şi au început să refacă arhitectura relaţiilor internaţionale de după cel de al Doilea Război Mondial. SUA urmăresc să-şi consolideze dominaţia globală după destrămarea URSS, punând la cale un şir de războaie. Este inadmisibil că SUA recroiesc lumea aşa cum vor, aşa cum reiese din propriile interese”, a spus Putin.

„Sunt nevoit să declar că Rusia îşi încetează participarea în Acordul privind armamentele strategice. Rusia nu iese din acord, ci îşi suspendă participarea”, a anunțat în final Vladimir Putin.

El a precizat că dacă SUA va face un test cu armament real, Rusia va replica imediat.

sursa: news.ro

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!