Rusia lui Vladimir Putin a intrat azi în Ucraina ilegal. Sfidând interdicţia Guvernului de la Kiev şi avertismentele internaţionale, "convoiul umanitar" trimis de Putin în Ucraina a trecut graniţa, fără să mai aştepte controalele specifice, provocând un val de reacţii internaţionale, scrie gandul.info.

"Toate pretextele pentru întârzierea livrării ajutorului pentru zonele aflate în situaţie de catastrofă umanitară au fost epuizate. Rusia a decis să acţioneze. Convoiul nostru încărcat cu ajutor umanitar se pune în mişcare în direcţia Lugansk", în estul Ucrainei, a anunţat anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe, citat de agenţia de ştiri Mediafax.

Pătrunderea camioanelor care fac parte din convoi fără să fie inspectate a stârnit reacţia şeful serviciilor de securitate ucrainene, care a acuzat vineri Rusia de "invazie directă". "Noi spunem că este o invazie directă. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roşii", a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU).

Aproape 100 dintre cele aproximativ 300 de camioane au trecut frontiera în jurul orei 09.30 GMT (12.30, ora României), potrivit unui observator al OSCE aflat în zonă, Paul Picard. Dintre acestea, 34 au fost inspectate joi şi în cursul nopţii de joi spre vineri, celelalte trecând fără vreun control asupra încărcăturii, conform aceleiaşi surse, citate de Mediafax.

"Aceste camioane vor fi utilizate de rebeli pentru transportul armelor", a dat asigurări directorul SBU, adăugând că produsele alimentare transportate de acest convoi vor ajunge de asemenea la insurgenţi, nu doar la civili.

Gandul.info notează că situaţia în regiunea controlată de separatiştii proruşi a explodat în cursul serii, odată cu informaţia că un consul onorific lituanian din oraşul ucrainean Lugansk a fost răpit şi asasinat de insurgenţi proruşi. "Am aflat cu profundă tristeţe că domnul Mikola Zeleneţ, consulul onorific lituanian din Lugansk, a fost răpit şi asasinat de terorişti", a afirmat Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe, aflat în vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Departamentul american al Apărării somează Rusia să retragă imediat convoiul trimis în estul Ucrainei fără aprobarea Administraţiei de la Kiev. "Trimiterea camioanelor reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene de către Rusia", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Alianţa Nord Atlantică a condamnat vehement pătrunderea convoiului rusesc în Ucraina, afirmând că artileria rusă a lansat obuze spre teritoriul ucrainean.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, susţine că armata rusă este implicată în confruntările militare din estul Ucrainei.

"Intrarea convoiului rus pe teritoriul Ucrainei coincide cu o escaladare majoră a implicării militare ruse în estul Ucrainei, începând de la jumătatea lunii august. În plus, susţinerea oferită de artileria rusă - atât din Rusia cât şi din Ucraina - este utilizată împotriva armatei ucrainene. De asemenea, am observat transferul unor cantităţi mari de arme avansate, inclusiv tancuri, transportoare blindate şi piese de artilerie spre grupuri separatiste din estul Ucrainei. NATO observă o mobilizare alarmantă de forţe terestre şi aeriene ruse în apropierea Ucrainei", a precizat Rasmussen. El a mai menţionat că "trimiterea convoiului rus în Ucraina reprezintă o încălcare flagrantă de către Rusia a angajamentelor internaţionale".

"Sfidarea principiilor umanitare internaţionale ridică semne de întrebare referitoare la adevăratul scop al convoiului umanitar rus", a subliniat acesta.