Aproximativ 50 de angajaţi ai Oficiului Judeţean de Poştă Bihor au protestat, joi dimineaţă, în faţa Prefecturii, împotriva salariilor mici, a condiţiilor de muncă şi a şefilor Companiei, care, acuză ei, au salarii uriaşe, dar nu fac nimic pentru a rezolva problemele sistemului.
Protestul a început în jurul orei 8.30. Purtând băşti şi tricouri cu însemnele sindicatului, participanţii au venit cu megafoane, steaguri şi coli albe pe care era scris "Salarii decente", "Stop, ajunge cu reducerile de personal", "Locuri de muncă sigure", "Vrem respect, nu sfidare", "Goarna e un brand de ţară, nu lăsaţi Poşta să piară!!!", huiduind şi scandând mesaje precum "Hoţii", "Vrem să muncim, nu să cerşim", "Nu lăsaţi Poşta să moară", dar şi "Jos conducerea" şi "Afară cu Smeeianu", cu referire la Ion Smeeianu, directorul Companiei Naţionale Poşta Română.
Toţi aveau fluiere, iar unul dintre ei a adus chiar şi o tobă, astfel că, deşi au fost puţini, s-au făcut auziţi în tot Parcul Traian.
"Scopul acestei pichetări este de a ne face auziţi, pentru ca guvernanţii să înţeleagă că nu mai putem continua cu această conducere a companiei Poşta Română. De doi ani de zile, în afară de a reduce personalul, de a reduce din salarii, de a reduce norme de lucru, altceva nu au făcut (şefii companiei - n.r.). Contracte noi - nimic, pierdem pe segmentul de piaţă, la mesagerii, corespondenţe, datorită lor, salariile sunt foarte mici. Media salarială e între 700-1200 de lei, concediile de odihnă nu se pot lua din cauza faptului că s-a redus personalul, angajări nu se fac", a explicat jurnaliştilor liderul sindical, Angela Feier.
Oamenii s-au plâns de condiţile de muncă foarte grele, că au ajuns să nu mai aibă nici măcar banalele pixuri, iar şefii lor de la Bucureşti nu fac nimic. "Nu avem uniforme, nu avem genţi de serviciu, nu avem rechizite, n-avem siguranţă, nimic. Este imposibil ca directorul general al Poştei Române să ia un salariu de 16.000 de euro şi eu să iau numai 300 de euro sau 200 de euro. Conducerea de la Bucureşti are salarii extraordinar de mari şi acolo se fac angajări aproape zilnic. Eu nu pot să iau un concediu de odihnă pentru că n-are cine să mă înlocuiască. Dacă se îmbolnăveşte colegul, eu trebuie să lucrez dublu, prin ploaie şi prin vânt", a spus Ioan Marge, factor poştal la oficiul Oradea 1.
Manifestanţii au dus şi un memoriu prefectului Claudiu Pop, pentru a-l transmite mai departe la Guvern, în speranţa că lucrurile se vor schimba.
Pichetarea s-a terminat în jurul orei 9.20, fără incidente, însă, dacă doleanţele lor nu se rezolvă, poştaşii sunt hotărâţi să protesteze mai departe, în solidar cu alţi colegi din ţară. "Avem un calendar stabilit, în 11 mai va fi miting la Bucureşti, pe 13 mai va fi grevă japoneză, iar în 19 mai liderii de sindicat vor intra în greva foamei. În cazul în care nu se va rezolva nimic, n-avem ce face, intrrăm în grevă generală", a mai spus Feier. În Bihor, Poşta Română are circa 700 de angajaţi.