Sub 100 de protestatari s-au strâns sâmbătă seara în Piaţa Unirii din Oradea, pentru a manifesta împotriva Guvernului. Deşi în celelalte seri organizatorii au anulat marşurile, din pricina numărului mic de participanţi, de data aceasta oamenii au decis să pornească prin oraş, vrând să-i mobilizeze pe concitadini să li se alăture.

Oamenii strigă mesaje mobilizatoare la adresa orădenilor, respectiv critice la adresa puterii, precum: "În casă-i cald şi bine, eu strig şi pentru tine", "Hai că se poate, faceţi ca Iordache", "Dacă vă pasă ieşiţi din casă", "Vrem să muncim nu să vă păzim", "Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi", "Bucureşti, nu uita, Oradea-i de partea ta", "Voi staţi la căldură şi hoţii vă fură".

În marş prin Oradea

Ora 20. Manifestanţii s-au mutat pe platoul din faţa Bisericii cu lună, de unde pornesc în marş către cartierul Cantemir.

Potrivit aprobării primite de organizatorii locali, marşul se desfăşoară pe traseul Piaţa Unirii - Traian Moşoiu - Piaţa Cetăţii - Bulevardul Cantemir - Sextil Puşcariu - Piaţa 22 Decembrie - Horea - Sucevei - Avram Iancu - Piaţa Unirii. 

Ora 20:15. Numărul protestatarilor care străbat bulevardul Cantemir se ridică la 150. Ei scandează "PSD, ciuma roşie", "Noaptea ca hoţii", "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie", "Rezistăm, nu cedăm", fiind claxonaţi de unii şoferii si vatmani care trec pe lângă ei, în semn de solidaritate. 

Ora 20:30. Marşul a ajuns pe strada Sextil Puşcariu. Oamenii se deplasează pe o singură bandă de mers, fiind însoţiţi de jandarmi şi de poliţişti care fluidizează traficul auto, şi le strigă orădenilor care trec pe trotuare "Haideţi cu noi!".

Protestatarii au cu ei steaguri, vuvuzele, fluiere, şi sunt paşnici, dar zgomotoşi. La începutul protestului, organizatorul Sebastian Duma le-a spus că îşi pot lua "recuzita", constând în pancarte cu diverse mesaje, de pe soclul statuii lui Mihai Viteazul, acetsea fiind puse la dispoziţie "prin grija unei firme din Oradea, care susţine demersul nostru".

Ora 20.45. Participanţii la marş au ajuns pe strada Horea. Scandează "Nu plecăm acasă, hoţii nu ne lasă", "Cu executare, nu cu suspendare", precum şi consacratul "PSD, ciuma roşie". De la megafon se strigă: "Oradea, trezeşte-te!". Cu toate acestea, numărul protestatarilor nu a sporit.

Ora 21. Intraţi pe strada Avram Iancu, pentru a reveni în Piaţa Unirii, oamenii cântă: "Suntem români şi ne vom apăra / Pământul, ţara şi justiţia, Ale, ale / Eşti o ruşine, PSD!", şi strigă "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta".

Când protestatarii au trecut pe lângă restaurantul Capitolium, mai mulţi participanţi la o petrecere i-au ovaţionat din uşa localului de la subsol, aplaudându-i. Li s-a răspuns în cor "Haideţi cu noi!", desigur, fără vreo urmare concretă.

Ajunşi în Piaţa Unirii, oamenii scandezaă "Jandarmeria, jos pălăria!", în semn de apreciere pentru felul în care militarii asigură siguranţa participanţilor la proteste.

Ora 21:25. Protestul s-a terminat. Participanţii şi-au dat întâlnire pe duminică seară, când este programat un nou marş. De această dată, orădenii vor „înconjura” zona centrală, pe traseul Piaţa Unirii - Traian Moşoiu - Piaţa 1 Decembrie - Piaţa Emanuil Gojdu - Parcul 1 Decembrie - str. Independenţei - Piaţa Unirii.

Vocea străzii

La final, mai mulţi protestatari s-au declarat supăraţi pentru faptul că numărul manifestanţilor de la Oradea a fost de mic. Marinela Pârvulescu, profesoară pensionară, care a ieşit în fiecare seară la protest, a declarat reporterului BIHOREANULUI că, în opinia sa, sunt două motive pentru care oamenii nu au ieşit din case: unul că au obosit, iar al doilea din cauza guvernanţilor, care nu vor să facă nimic pentru a îndrepta situaţia. "O parte dintre protestatari au copii mici, au familii, am răcit aici cu toţii, pe rând, iar guvernanţilor nu le este nici milă, nici ruşine, nici raţiune nu au. Pur şi simplu sunt antiumani şi impasibili", a spus pensionara.

Nicu Tîrnăvan, administrator al unei firme de transport, care s-a remarcat prin faptul că a fost unul dintre cei care a dat tonul la lozinci, unele fiind chiar creație proprie, a spus că a venit pentru copiii săi. "Eu cred că mulţi sunt de la multinaţionale şi au fost intimidaţi. Este părerea mea. Nu e exclus să le fi trimis controale. Nu ştiu dacă e aşa, dar mi se pare ciudat. Mă simt român, mă simt patriot, apăr statul de drept. Copiii mei sunt studenţi la Viena, la facultăţi de stat, la buget, şi eu sunt zi de zi aici pentru ca ei să poată să se întoarcă, la terminarea studiilor, liniştiţi, să poată să profeseze în ţara natală", a precizat bărbatul.

Tot pentru copilul ei a ieşit să protesteze şi Zsigmond Iren, vatmană la OTL, care a spus că nu renunţă şi că va încerca să îşi mobilizeze cunoscuţii să manifesteze. "O să îi rog, mâine, din nou, pe părinţi, să iasă cu noi, să ne susţinem copiii. Poate aşa reuşim să ne adunăm mai mulţi".

"Am avertizat că lupta nu s-a terminat"

Poate cel mai neîmpăcat cu ideea că orădenii nu au ieşit din case a fost unul dintre organizatorii protestului, Sebastian Duma. "Chiar nu înţeleg ce îi reţine pe orădeni. Ei cred că lupta s-a terminat, dar noi am avertizat că nu s-a terminat, că e chiar mai grav. Pentru că jocul s-a mutat în Parlament, PSD şi ALDE au majoritate, iar UDMR îi sprijină din umbră. Vor încerca diferite tertipuri judiciare, chichiţe constituţionale, diferite "scăpări", ca OUG 13 să intre măcar o secundă în vigoare. Şi apoi vor găsi o scuză. Se pare că orădenii au căzut în nepăsare sau nu le mai pasă de viitorul lor, nu pot să îmi explic", a spus Duma.

Totuşi, protestele vor continua şi zilele următoare...