25 de orădeni, jumătate din câţi au fost săptămâna trecută, s-au adunat sâmbătă după amiaza pe platoul de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a protesta împotriva obligativităţii purtării măştilor de protecţie în pandemie, dar şi faţă de alte măsuri ale autorităţilor. 

Între aceştia s-a numărat şi deputatul Mihai Lasca, el protestând tacit, fără să le ţină, de data aceasta, vreun discurs celor prezenţi. Altfel destul de tăcuţi, protestatarii au avut multe de spus odată ce au fost întrebaţi cum comentează faptul că premierul României, Florin Cîţu, i-a asemănat pe cei care fac acţiuni anti-vaccin şi anti-mască unor terorişti... 

Sub bărbie 

Oricât s-au întrebat unii pe alţii dacă nu mai trebuie să apară cineva, chiar şi la 45 de minute după ora anunţată pentru începerea protestului (15.00), pe platoul de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor se aflau doar 25 de protestatari, unii purtând tricourile cu mesaje ca "Jos botniţa la copii", "Jos masca sclaviei" şi aproape toţi fiind cu măştile trase sub bărbie. 

Protestul a fost supravegheat de un echipaj de Jandarmerie şi de unul al Poliţiei, însă oamenii legii n-au părut deranjaţi că protestatarii nu poată măştile corect, peste gură şi nas, aşa cum impun regulile în starea de alertă, chiar şi în spaţiile deschise. 

Jos masca, sus icoana!

Între cei prezenţi s-a numărat şi de data aceasta deputatul independent Mihai Lasca (exclus din AUR pentru că şi-a ascuns problemele cu legea). De asemenea, la protest a participat şi regizorul de operă Horia Ballint.

Şi de această dată şi-a făcut apariţia la eveniment femeia din Oradea remarcată, la asemenea proteste, prin faptul că ţine în braţe o icoană de mari dimensiuni şi spune pemanent că n-a purtat şi nici nu va purta mască. 

La gunoi 

Protestatarii n-au scandat nimic, ci mai mult au vorbit între ei, criticând măsurile luate de Guvern în pandemie. Doar în jurul orei 16 au desfăşurat un banner cu mesajul "Jos botniţa pentru copii! Copiii au dreptul să respire!" şi s-au pozat alături de el. 

La vederea reporterului BIHOREANULUI, un tânăr participant la protest - supărat că "Florin Cîţu ne-a făcut terorişti" şi că, prin măşti, "ne posedă Raed Arafat" - şi-a aruncat demonstrativ masca de pe figură într-un coş de gunoi din apropiere, scandând "Jos masca!".  

Teorii conspiraţioniste 

Ceilalţi nu i-au ţinut isonul. În schimb, întrebaţi de BIHOREANUL cum comentează afirmaţiile premierului Florin Cîţu, care a comparat acţiunile anti-mască şi anti-vaccin cu cele ale teroriştilor, oamenii au început să-şi spună nemulţumirile, nu doar cu privire la această asemuire, ci şi faţă de tot ce s-a întâmplat de la debutul pandemiei în România. 

Despre Cîţu, unii au spus că "vorbeşte să se afle în treabă" şi că n-ar fi "în deplinătatea facultăţilor mintale". Un bărbat a spus: "Terorist e el! Şi criminal care luptă împotriva oamenilor", aprobat fiind şi de alţi câţiva protestatari. 

Regizorul Horia Ballint (foto) a susţinut o teorie halucinantă, cum că Germania şi Angela Merkel se află în spatele deciziilor luate de preşedintele Klaus Iohannis şi de premierul Florin Cîţu în pandemie, căci Germania ar vrea să "distrugă România" ca "să-şi ia revanşa pentru al Doilea Război Mondial". 

"Cîţu a făcut fentă"

O parte din cei prezenţi au afirmat că, de fapt, premierul Florin Cîţu nici măcar nu s-ar fi vaccinat anti-Covid (deşi a făcut-o public, în prezenţa jurnaliştilor), ci ar fi făcut o "fentă". 

Despre acţiunea lor, protestatarii au spus că vor să nu mai fie restricţii şi ca fiecare om să decidă dacă poartă sau nu mască de protecţie, cum se întâmplă în unele state din SUA. "Să fim liberi şi să judecăm noi lucrurile pentru ţara noastră", a concluzionat, apăsat, o orădeancă... 

CE AU AVUT DE SPUS PROTESTATARII: