Staţia e ok, restul nu

După multiple sesizări făcute de BIHOREANUL, la începutul săptămânii trecute un echipaj format din comisari ai Gărzii de Mediu şi consilieri ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, însoţiţi de un reporter, au verificat sursele potenţiale ale poluării ce chinuie locuitorii din Ioşia şi Rogerius: ferma Nutripork Palota, Staţia de Epurare a Companiei de Apă Oradea şi Fabrica Zahărul Oradea. La Staţia de Epurare, echipa a concluzionat că toţi parametrii de mediu se află în limitele normale, astfel că staţia a fost exclusă de pe listă.

La Fabrica de Zahăr, însă, s-a descoperit un depozit de 1.000 de mp de reziduuri de sfeclă rămase de anul trecut şi peste 50.000 de metri cubi de apă cu materii organice în fermentaţie. Comisarii au dispus remedierea urgentă a situaţiei şi salubrizarea platformelor, iar suplimentar au ars conducerii şi o amendă de 20.000 lei.

Cât despre ferma Nutrientul, dacă acum două săptămâni mirosul dejecţiilor porcine se simţea peste tot, iar iazurile de stocare a acestora erau neacoperite, în ziua controlului ele erau acoperite cu paie proaspete, care astupau putoarea. Singura hibă descoperită a fost că ferma nu are vreun act prin care să ateste că dejecţiile sunt evacuate de o firmă autorizată. Numai că în acest caz, amenda a fost redusă ca la promoţie, la doar 10.000 de lei.

Dacă tăcea...

Decizia comisarilor de mediu pare corectă, dar numai la suprafaţă. Vinerea trecută, şeful Gărzii, Călin Mocan, nu a reuşit să-şi dovedească intransigenţa, ci îngăduinţa faţă de Nutripork. Practic, a luat apărarea firmei susţinând că "societatea a luat măsuri" precum folosirea de bioenzime pentru reducerea concentraţiei de amoniac şi de odorizante speciale, acoperirea cu paie a iazurilor cu dejecţii şi transportarea acestora pentru a fi folosite ca îngrăşăminte. Nu a pomenit însă niciun cuvânt despre faptul că, deşi această obligaţie e consemnată în autorizaţia integrată de mediu a fermei, patronii Nutripork nu s-au îngrijit să planteze în jurul iazurilor cu dejecţii copaci care să oprească răspândirea mirosurilor! "Pentru neconformităţile constatate, am aplicat o sancţiune de 10.000 de lei", a arătat Mocan, specificând că "neconformităţile" găsite "sunt" una singură, şi anume "lipsa unui formular care să ateste că dejecţiile sunt transportate pe câmpuri pentru a fi folosite în agricultură".

... filozof rămânea

Întrebat de ce comisarii nu au amendat Nutripork pentru deficienţele reale şi grave, Mocan n-a putut da alt răspuns decât că "în momentul controlului iazurile erau acoperite cu paie" şi că "cei de la Nutripork au plantat copaci, dar s-au uscat". Atât doar că urmele copacilor nu se văd şi, chiar de-ar fi fost aşa, Garda de Mediu trebuia să impună plantarea altora.

În timp ce şeful Gărzii s-a apărat spunând că instituţia sa nu are un aparat de măsurare a mirosurilor, prefectul Gavrilă Ghilea a fost mai ferm. "Vă asigur că după 1 septembrie, dacă vor mai exista asemenea probleme şi nu se vor lua măsurile care trebuie luate, cei responsabili vor suporta consecinţele, indiferent ce funcţie ocupă", a spus Ghilea. Adică nu va mai accepta explicaţii precum cele date de Mocan...


SUB LUPĂ
Riscă ridicarea autorizaţiei

Primele constatări ale controalelor făcute la ferma de porci din Ioşia au fost transmise şi la Agenţia Regională de Protecţia Mediului Cluj, care va decide asupra măsurilor ce se impun a fi luate. "În baza datelor, reprezentanţii Agenţiei vor putea demara propriul control şi vor putea decide dacă se impune sau nu reevaluarea autorizaţiei integrate de mediu", a declarat Adriana Calapod, şefa Serviciului Monitoring din cadrul APM Bihor.