Primăria Oradea cere intervenţia autorităţilor competente în domeniul sănătăţii şi mediului pentru înlăturarea mirosurilor pestilenţiale care persistă în zona Ioşia şi Rogerius şi care provin de la ferma de porci Nutripork SRL.

Locuitorii celor două cartiere au sesizat în repetate rânduri atât Primăria cât şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, denunţând mirosul insuportabil.

"Acest miros provine din zona industrială a municipiului şi creează un puternic disconfort locuitorilor", se arată într-un comunicat trimis vineri de Primărie.

Pentru că, deşi anul trecut au fost efectuate mai multe controale la ferma de porci, mirosul persistă, Primăria a decis să apeleze la o serie de instituţii, inclusiv centrale, cerându-le din nou să rezolve problema, chiar şi prin reanalizarea criteriilor ce au stat la baza eliberării autorizaţiei de mediu.

Astfel, joi, municipalitatea a sesizat prin adrese Direcţia Sănătate Publică şi Control în Sănătate Publică a Ministerului Sănătăţii, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor.

Primăria le-a solicitat acestor instituţii "sprijinul în analizarea situaţiei existente şi impunerea măsurilor necesare pentru a se respecta dreptul la un mediu sănătos şi pentru locuitorii din cele două cartiere ale municipiului Oradea".

Potrivit aceluiaşi comunicat, Primăria consideră că ferma de unde se propagă aceste mirosuri fie nu respectă normativele de mediu în acest domeniu, fie le respectă dar "în procedura de emitere a Autorizaţiei Integrate de Mediu nu s-a verificat în ce măsură dotările existente şi tehnologia utilizată aferentă acestor dotări sunt insuficiente şi corespunzătoare pentru ca poluatorul să respecte normele de mediu şi să nu afecteze calitatea aerului".