Peste 120 de litografii și heliogravuri ce aparțin artistului Pablo Picasso vor fi expuse la Muzeul Țării Crișurilor, începând de vineri.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MŢC, lucrările din expoziţia "Que viva Picasso" fac parte din colecţia particulară a colecţionarului german de artă Thomas Emmerling şi au mai fost prezentate în mai multe ţări din Europa (Austria, Polonia şi Slovacia), dar şi în câteva muzee din România.

Colecția este împărţită în cinci serii de litografii şi gravuri.

Prima, "L’espace et la flûte", este alcătuită din 12 litografii care au fost sursa de inspiraţie a poetului francez Jean Tardieu pentru câteva dintre creaţiile sale care au fost publicate într-o carte cu acelaşi nume. Orădenii vor putea vedea şi ediţia din 1959 a cărţii, publicate la Zürich.

A doua serie poartă denumirea "Les meninas et la vie" şi cuprinde 58 de heliogravuri, de fapt o interpretare a faimoasei picturi a lui Diego Velázquez, "Las Meninas". În plus expoziţia cuprinde şi cartea cu acelaşi nume a lui Jaume Sabartés, prietenul şi secretarul lui Picasso.

"Următoarea este "Toros y Toreros", cu 16 litografii care reproduc desenele, realizate în cerneală, creion şi pastel de către Pablo Picasso între anii 1957 şi 1959. În expoziţie se află şi ediţia din anul 1961 a cărţii Toros y Toreros, publicată la Editura Cercle d’Art, Paris, în 1961. Cartea a apărut în acelaşi an şi la Barcelona, la Editura Gustavo Gili. În ambele publicaţii, desenele lui Pablo Picasso însoţeau textele", se arată în comunicatul de presă. 

Cea de-a patra serie, Le mémoire d’homme, cuprinde 9 litografii alb-negru ce au fost publicate în volumul cu acelaşi titlu (1950), rezultat al unui proiect de colaborare între scriitorul Tristan Tzara, întemeietor al curentului dadaist, şi Pablo Picasso.

Ultima serie se numeşte "Picasso de 1916-1961", şi cuprinde 24 de litografii alb-negru expuse alături de volumul scriitorului Jean Cocteau, având acelaşi titlu.

În plus față de cele cinci serii, curioşii vor mai putea vedea la Muzeul Țării Crișurilor și o litografie cu titlul "Don Quijote", ce reia desenul lui Picasso realizat, în 1955, pentru revista "Les Lettres françaises", dar şi două dintre cele mai cunoscute afişe realizate cu concursul Imprimeriei Mourlot din Paris.

„Expoziția conține şi două dintre cele mai cunoscute afișe realizate cu concursul Imprimeriei Mourlot din Paris. Amintim în acest sens afișul „Les Menines”, care fusese desenat integral de către Pablo Picasso, iar ulterior editat de către Galeria Louise Leiris cu ocazia expoziției pe care Picasso a avut-o la această galerie în perioada 22 mai-27 iunie 1959. Afișul „Congrès National du mouvement de la Paix” a fost, de asemenea, desenat de către Pablo Picasso în luna decembrie 1961 și a fost publicat, în 1962, de Imprimeria Mourlot”, mai specifică reprezentanții muzeului în comunicat. 

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, de la ora 17, în incinta muzeului, iar intrarea este liberă.

Expoziţia va rămâne pe simezele muzeului până în 29 martie 2020.