Animalele infectate cu acest virus pot răspândi boala prin intermediul salivei. Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor produse de animalele infectate, sau prin pătrunderea salivei infectate într-o rană deschisă sau în mucoasă.

Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism înainte de a ajunge la creier, unde provoacă o meningoencefalită ireversibilă, fatală în 5 până la 20 de zile.

Ocazional, virusul se poate transmite şi prin intermediul animalelor de companie, dar foarte rar, datorită programelor de vaccinare eficiente. În situaţii şi mai rare, unele persoane se pot infecta fără a fi muşcate de un animal infestat, fie prin manipularea unui animal care e infestat, fie prin inhalarea virusului, mai ales în locuri în care acesta se găseşte în cantitate foarte mare. Cele mai frecvente muşcături sunt cele de câini, pisici, şobolani şi hamsteri.

Boala debutează, după o incubaţie de aproximativ 3 săptămâni, prin dureri localizate în zona plăgii de inoculare, urmate de tulburări nervoase, ca hidrofobia, aerofobia, urmând accese de febră, tremurături, contracturi musculare, modificare a vocii şi o salivaţie intensă. Afectarea nervoasă debutează la puţin timp după aceasta putând surveni sub forma unei encefalite care evoluează repede spre comă, sau o stare de excitaţie furioasă în care contracturile se manifestă prin crize generalizate ce preced moartea. Rabia poate fi prevenită prin informarea şi educarea proprietarilor şi vaccinarea animalelor.

Atenţie!

Rabia rămâne o boală incurabilă, animalele având rolul de rezervor natural al virusurilor. Virusul rabic rezistă la congelări şi decongelări, fiind activ chiar şi pe un animal mort, timp de 45 de zile. Rabia odată declanşată clinic, nu mai este tratabilă. Primul gest după o muşcătură este spălarea cu apă şi săpun şi nu dezinfectarea cu produse speciale sau cu alcool, întrucât acestea coagulează sângele şi ridică posibilitatea de infectare cu rabie. Rabia animală se traduce prin modificări ale comportamentului obişnuit al animalului.

Reţineţi!

În România au fost înregistrate 297 de animale domestice şi sălbatice cu rabie numai anul acesta. Virusul se găseşte la câini şi pisici în egală măsură, dar şi la bursuci, lupi, lilieci, şoareci, şobolani şi vulpi. Potrivit studiilor internaţionale, aproximativ 55.000 de oameni mor anual de rabie, majoritatea fiind copii. Totodată, 98% dintre victime sunt persoane muşcate de un animal cu rabie. Majoritatea deceselor umane provocate de rabie se înregistrează în Asia şi Africa (în proporţie de 95%).