Din 15 decembrie, Ministerul Mediului va lansa noul program Rabla pentru Electrocasnice, prin care 100.000 de români vor primi vouchere cu sume între 200 şi 500 de lei, pentru achiziţia de echipamente electrice sau electrocasnice.

Pe lista produselor acceptate se regăsesc frigidere, televizoare, aparate de aer condiţionat, maşini de spălat rufe sau vase şi, în premieră, aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri şi tablete.

Concret, românii dornici să se înscrie în program vor intra pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu şi vor cere un voucher sau mai multe, dar pentru produse diferite, dacă au în plan să cumpere mai multe electronice.

Programul are un buget total de 40 milioane de lei. Valoarea voucherului diferă, în funcţie de echipamentul cumpărat.

Pentru un laptop, finanţarea nerambursabilă este de 500 de lei; pentru aparate de aer condiţionat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, maşini de spălat vase - 400 de lei; pentru tablete şi maşini de spălat rufe - 300 de lei; pentru aspiratoare - 200 de lei.

"Aceste sume vor ajunge la români sub formă de vouchere electronice, după un proces de înscriere, care se va desfăşura online. Practic, se va intra în aplicaţia informatică de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro, unde trebuie completate datele personale ale solicitantului şi bifat echipamentul pentru care se doreşte finanţarea. Imediat după acest proces, aplicaţia va emite un voucher unic, electronic, cu o valabilitate de 15 zile. Cu acest voucher, orice român se va duce la un comerciant autorizat, va preda aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou", a explicat ministrul mediului, Mircea Fechet, joi, într-o conferinţă de presă.

Echipamentul vechi care va fi predat comerciantului trebuie să fie de acelaşi tip cu cel nou achiziţionat, cu două excepţii: pentru uscătoarele de rufe şi pentru maşinile de spălat vase, sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.

În următoarea săptămână se va desfăşura procesul de validare a comercianţilor în program, urmând ca lista  acestora să poată fi consultată pe site-ul AFM.