Programul Rabla pentru electrocasnice va începe în cursul ianuarie, după ce aplicaţia informatică va fi remediată, a declarat, joi, noul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

El a preluat joi mandatul de la predecesorul său, Mircea Fechet, ocazie cu care a fost întrebat când estimează că va fi reluat acest program, oprit brusc taman în ziua în care trebuia să demareze.

„Programul (Rabla pentru eletrocasnice – n.r.) din păcate a pornit cu stângul. Pentru a avea siguranţa funcţionării sistemului informatic, nu putem porni zilele acestea, ci în cursul lunii ianuarie, când vom avea şi bugetul AFM. Trebuie să avem siguranţa că este sigur”, a spus Tanczos.

Fechet a explicat ce s-a întâmplat cu aplicaţia. „Am discutat luni de zile de acest program, dar aplicaţia informatică, atunci când a fost pusă testelor de utilizare intensă, zeci de mii de utilizatori simultan, pur şi simplu nu a funcţionat, au existat deficienţe în arhitectura aplicaţiei. Este obiectul unui contract de prestări servicii între AFM şi o societate comercială”, a susţinut fostul ministru.

Potrivit acestuia, Ministerul şi STS sunt în proces de remediere a acestor deficienţe. „Suntem într-un stadiu avansat, 40.000 de utilizatori simultan permite acum, dar trebuie să fim 100% sigur că aplicaţia va funcţiona. Nu am vrut să riscăm să facem ministerul de râs a doua oară”, a mai spus Fechet.