Pe şoselele din Bihor circulă numeroase maşini cu probleme tehnice. Este concluzia la care au ajuns inspectorii Registrului Auto Român, după ce au controlat în trafic, în acest an, 1.537 de vehicule.

80,22% din acestea aveau diferite neconformităţi de natură tehnică sau legată de acte, iar jumătate din ele nici nu aveau ce să caute pe şosea, fiind considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere. Adică nu le funcţionau dispozitivele de iluminare şi semnalizare, şasiul, caroseria sau pneurile erau într-o stare necorespunzătoare, direcţia avea jocuri anormale ori sistemul de frânare era defect.

"Din procentul de 49,25 de vehicule cu probleme, inspectorii RAR au considerat că 2,02% prezintă pericol iminent de accident", se arată într-un comunicat al RAR Bihor. În cazul acestor maşini, inspectorii au reţinut certificatul de înmatriculare, care poate fi redobândit doar după efectuarea unei inspecţii tehnice la reprezentanţele Registrului Auto Român.

Pe lângă aceste probleme grave, inspectorii RAR au mai găsit în trafic vehicule care depăşesc nivelul maxim admis de poluare (13,9% din totalul celor controlate), cu probleme de identificare (0,65%) ori cu neconformităţi din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice, adică ITP fals sau expirat (1,63%).

Totuşi, comunicatul RAR precizează că procentele rezultate din aceste controale nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR - Poliţie opresc pentru verificare vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.