Aceri, platani, catalpe, pruni şi alte soiuri de copaci vor fi sădiţi primăvara aceasta în 45 de locuri din Oradea. În total, firma contractată de Primărie va planta 783 de copaci, cu garanţie, adică obligându-se să înlocuiască arborii care nu se prind.

Până ca Primăria să înceapă plantările de primăvară, angajaţii Hotelului Double Tree by Hilton au "înrădăcinat" deja cinci platani pe malul Crişului Repede.

Prin tot oraşul

Plantările de primăvară vor debuta la Oradea de îndată ce Primăria va adjudeca licitaţia anume organizată. Conform caietului de sarcini, firma câştigătoare va trebui să planteze în 45 de amplasamente din oraş 783 de copaci, din diferite soiuri de acer, platan, catalpă, scorus, păducel, prun, dud, salcie, frasin, salcâm şi mesteacăn. De pildă, pe strada Henrik Ibsen vor fi sădiţi 36 de aceri, pe Meşteşugarilor 30 de scoruşi de munte şi 30 de platani, iar pe Armatei Române alţi 25 de frasini şi tot atâţi aceri.

40 de carpeni vor fi plantaţi şi pe bulevardul Dacia, iar în faţa gării centrale vor fi puşi 8 aceri. Giraţia de pe Splaiul Crişanei, de lângă podul Sovata, va fi la rându-i umbrită de 15 duzi şi sălcii, iar parcarea de pe strada Peneş Curcanul de 40 de aceri şi catalpe. Fiecare pom plantat va trebui să aibă o înălţime de minim 2 metri şi o circumferinţă de minim 12 centimetri. În plus, firma care îi va sădi se obligă să îi ude, dar şi să îi înlocuiască dacă se usucă.

Plantări de tradiţie

Până când Primăria va da startul la plantările "oficiale", 30 de angajaţi ai Hotelului Double Tree by Hilton au plantat copaci voluntar, vinerea trecută, pe malul Crişului Repede, în zona Aleii Emanuil Gojdu. Voluntarii au respectat regulile impuse de municipalitate şi au sădit puieţi înalţi de 2 metri şi prevăzuţi cu balot de pământ.

Tradiţia companiei este ca în fiecare oraş în care deschide un nou hotel să planteze doi stejari, simbolul companiei. Dar, pentru că stejarii nu se potriveau cu zona de plantare, voluntarii au sădit 5 platani. În plus, angajaţii hotelului au curăţat de gunoaie şi crengi uscate zona verde întinsă de-a lungul promenadei de pe malul Crişului.