În urma audierilor de la sediul central al DNA, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost reţinut, marţi, de procurorii anticorupţie şi urmează să fie prezentat instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă. Mazăre este acuzat că a luat mită nu mai puţin de 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă", pentru a o ajuta pe aceasta să câştige licitaţie şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Potrivit unui comunicat al DNA, alături de Mazăre a mai fost reţinut şi Avraham Morgenstern, ca reprezentant al societăţii în cauză, el fiind acuzat de dare de mită.

Totul a început în 2011, când primarul a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social "Henri Coandă", aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa.

"La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social "HENRI COANDA", aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Mun. Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)", arată DNA în comunicat.

Documentul arată că banii, primiţi în mai multe tranşe, "au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore", conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

"În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)", mai arată procurorii anticorupţie.

DNA exeplifică, arătând că unul dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul inculpat în favoarea firmei respective, a fost cel în care care, la solicitarea lui Avraham, "a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro", în urma unei hotărâri a CL iniţite chiar de edil.

În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, au mai notat procurorii DNA.

Pe de altă parte, tot marţi, Agenţia Naţională de Integritate a declanşat procedura de verificare a modului în care şi-a dobândit averea uriaşă "primarul-carnaval".

Potrivit hotnews.ro, in ultima declaratie de avere depusa in iunie 2013, primarul din Constanta a mentionat ca detine, intre altele, un apartament in Bucuresti de 184 mp, o cota de 4% din doua terenuri intravilan din Capitala, precum si un teren extravilan de 1,7 ha, obtinut in anul 2012, prin concesiune, in Republica Madagascar. De asemenea, el mai are in proprietate o salupa cu motor Bayliner si o remorca Peridoc, dar detine si 287.000 euro cash si un card de debit cu 5.000 euro.