Radu Ţîrle şi-a dat demisia din Consiliul Judeţean. Anunţul a fost făcut joi, culmea, nu de Ţîrle, care în ultima perioadă a evitat ieşirile publice, ci de preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, care a precizat că fostul şef al CJ Bihor este singurul care s-a înscris deocamdată pentru a reprezenta filiala la alegerile europarlamentare din primăvara anului 2014.

"Pe 30 octombrie, când se va întruni Consiliul Judeţean de Coordonare al PDL Bihor, se va supune votului şi candidatul pentru Parlamentul European din partea judeţului. Până în acest moment şi-a depus candidatura domnul Radu Ţîrle. Vreau să vă informez că domnul Ţîrle a renunţat la calitatea de consilier judeţean, iar în locul dumnealui vom nominaliza altă persoană", a declarat Gavrilă Ghilea, joi, într-o conferinţă de presă.

Următorul pe lista PDL la Consiliul Judeţean este liderul organizaţiei de tineret Bogdan Manafu.

Întrebat de ce a luat Ţîrle această decizie în condiţiile în care nu era obligat să o facă, Ghilea a afirmat că fostul preşedinte al CJ Bihor a dorit "să se concentreze pe alegerile europarlamentare". Ţîrle şi-a înregistrat demisia luni, 21 octombrie, la Consiliul Judeţean.

"Pentru candidaţii la europarlamentare, din partea regiunii de nord-vest vor merge cinci propuneri spre Biroul Politic Naţional, iar definitivarea listei se va face de către conducerea centrală a partidului", a mai spus preşedintele PDL.

Radu Ţîrle a mai fost europarlamentar între anii 2005 şi 2007 din partea PD, iar apoi între 2008 şi 2012 a condus Consiliul Judeţean după ce a fost ales din partea PNL. Contactat de BIHOREANUL, Ţîrle a spus iniţial că s-a retras din CJ "din motive personale".

Abia după ce a aflat că Ghilea i-a dezvăluit motivele într-o conferinţă de presă, PDL-istul a adăugat: "Mi-am depus candidatura pentru a reprezenta PDL la alegerile europarlamentare şi cred că aşa este corect, să-mi dau demisia, din moment ce vor urma unele deplasări prin ţară şi nu aş putea să fiu prezent la toate şedinţele".

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Ghilea a anunţat că la întâlnirea Consiliului Judeţean de Coordonare al PDL Bihor, programată pe 30 octombrie, în Sala Mare a Prefecturii, vor participa şi cei trei candidaţi ai PDL pentru alegerile prezidenţiale: Simona Creţu, Gheorghe Falcă şi Cătălin Predoiu. Alegerile în interiorul partidului pentru a desemna candidatul la prezidenţiale vor avea loc, în schimb, pe 2 noiembrie, în Bihor existând 7 secţii de votare.

În această toamnă sunt programate însă şi alegeri în interiorul formaţiunii judeţene a PDL. Pe 6 noiembrie, Consiliul Local de Coordonare al PDL va alege noua conducere a Biroului Permanent Local, iar pe 22 noiembrie se vor organiza alegerile pentru conducerea judeţeană a PDL Bihor. Deocamdată, numele candidaţilor nu au fost anunţate.