Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea orădeană ar trebui să îşi reconsidere poziţia cu privire la programul laptele şi cornul, preluând gestionarea acestuia de la CJ.

Ţîrle a spus că nu i se pare corect ca Primăria Oradea să refuze să preia acest program de vreme ce primăriile mici din judeţ au acceptat să facă acest lucru. "Dacă se fac licitaţii pentru acest program la nivel local, au de câştigat atât firmele locale mici cât şi copiii. Asta pentru că aceste firme se pot înscrie la licitaţii şi pot livra produse locale de o calitate mult mai bună", a arătat Radu Ţîrle.

Preşedintele Consiliului Judeţean a dat şi exemple: "Dacă licitaţia se organizează la nivel judeţean pentru distribuirea cornului poate câştiga o firmă din Galaţi. În acest caz, cornurile care vor ajunge la copii vor fi tari. Acest lucru nu se întâmplă dacă licitaţia este câştigată de o firmă locală".

Chiar dacă şi anul trecut reprezentanţii CJ Bihor au încercat fără succes să transfere acest program Primăriei, Radu Ţîrle susţine că va purta discuţii în cursul acestei săptămâni cu primarul Ilie Bolojan în speranţa că municipalitatea îşi va schimba decizia.

Argumentele invocate de preşedinte nu pot ascunde, însă, incapacitatea CJ Bihor de a gestiona acest program pasat cu de-a sila de Guvern administraţiilor locale şi dorinţa evidentă de a scăpa la el. Asta fiindcă la fel de bine fima din Galaţi poate câştiga şi licitaţia de la Oradea, cum a câştigat-o şi pe cea de la Judeţ, furnizorul poate cumpăra produsele din plan local (cum de altfel s-a întâmplat şi până acum), ca să nu mai vorbim de faptul că de multe ori aşa-numitele cornuri sunt, de fapt, croisante, napolitane sau eugenii, care nu se întăresc, căci au termen de valabilitate mare.

Rugat de BIHOREANUL să dezvolte acest subiect, Radu Ţîrle nu a spus decât că nimic nu împiedică firmele mari să participe la licitaţii în judeţ, dar crede că acestea nu vor fi interesate pentru că le va costa mai mult transportul decât ar câştiga din contracte. "Dacă însă de aceste licitaţii se va ocupa CJ Bihor, micii producători nu vor putea câştiga competiţiile cu firmele mari", a explicat Ţîrle, precizând că în trecut CJ Bihor s-a confruntat cu reclamaţii privind prospeţimea produselor furnizate de firmele din alte judeţe.

După cum se ştie, Consiliul Local Oradea a refuzat, în urmă cu două săptămâni, preluarea programului, împărtăşind argumentele primarului Bolojan, şi anume că această activitate a fost desfăşurată de la bun început de Consiliul Judeţean, care a acumulat experienţă în domeniu, că municipalitatea nu are personal care să preia această activitate în cele 69 de şcoli orădene şi nici fondurile necesare din care să plătească furnizorii, în aşteptarea decontării ulterioare de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.