Sosit la Băile Felix pentru a lua parte la Conferinţa Natională de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale "Search and Rescue 2012", organizată de Asociaţia Sartiss, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a vorbit, vineri, despre standardizarea şi profesionalizarea sistemului de urgenţă.

"Standardizarea este foarte importantă", a subliniat "părintele SMURD", adăugând că, vrând-nevrând, aceasta e linia de urmat, iar în acest sens atât Ministerul Sănătăţii cât şi cel de Interne au făcut paşi concreţi. "Sunt pregătite documentele să ajungem la faza de a standardiza totul, de la cum punem lucrurile în maşină, şi unde le punem, până la pregătirea personalului şi echipamentele. Standardizarea modului de acţiune depinde de pregătire, acum suntem în faza în care deschidem centrele de pregătire la serviciile de ambulanţă şi le acredităm să înceapă să pregătească oameni, dar din păcate sistemul rezistă şi standardizarea nu e totdeauna dorită", a spus Arafat.

Acesta a subliniat că uniformizarea este necesară atât pentru operativitate cât şi pentru a stabili un nivel ridicat al actului de urgenţă. "Eu sunt convins că, dacă mâine am da drumul la achiziţia de ambulanţe pe plan local, am găsi ambulanţe galbene, roz, portocalii, una care are scaunul în faţă şi cealaltă cu scaunul în spate, şi nu s-ar mai respecta nicio normă europeană şi niciun standard, pentru că ar face fiecare după cum doreşte", a mai arătat medicul.

Arafat a mai spus că, deşi rezultatele nu sunt întotdeauna vizibile pentru publicul larg, "în spate" se lucrează intens la această standardizare, exemplificând cu implementarea dispeceratelor integrate ale ambulanţelor şi SMURD, ceea ce reduce mult din timpi în gestionarea cazurilor.

Conferinţa Naţională de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Spciale "Search and Rescue 2012" se desfăşoară în perioada 1-3 noiembrie la Hotel President din Băile Felix şi este organizată de Asociaţia Sartiss. "Identificând o particularite a medicinei de urgenţă, în cadrul acestei conferinţe dorim să ne adresăm în mod particular situaţiilor speciale de salvare prin prisma celor mai importante elemente care le caracterizează: de la situaţiile complexe ale traumatologiei aplicate, prezentarea de strategii, proceduri şi protocoale moderne, practica anesteziei în departamentul de urgenţă, până la managementul accidentelor în diverse situaţii speciale", arată un comunicat semnat de preşedintele Comitetului de organizare, dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD.

La eveniment participă peste 600 de invitaţi, din toată ţara, între oficiali ai Ministerul Sănătăţii, Ministerului de Interne şi a principalelor servicii de salvare din România.

Conferinţa este acreditată de Colegiul Medicilor din România, iar toate rezumatele şi conferinţele in extenso vor fi publicate în cadrul unui număr special al Revistei de Medicină de Urgenţă şi Salvări in Situaţii Speciale.