Fundaţia pentru Sănătate Bihor şi Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă, în parteneriat cu Colegiul Medicilor Bihor, SARTISS şi Primăria Oradea, organizează, pe 5 şi 6 aprilie, conferinţa cu participare internaţională "Medicul şi societatea".

În cadrul evenimentului, care se va desfăşura atât în clădirea Primăriei cât şi în cea a Palatului Episcopal Romano-Catolic, vor avea loc mai multe seminarii susţinute de specialişti în mai multe ramuri ale medicinei.

Voluntariat şi donarea de sânge

"Încercăm să prezentăm abordări multiple care să ne ducă la o strategie pe care noi, medicii, să o dezvoltăm în continuare. Dorim de asemenea să atragem atenţia asupra problemelor cu care ne confruntăm fiecare în domeniul său", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, dr. Ligia Burtă, unul dintre organizatori.

La eveniment sunt aşteptaţi să participe atât medicii bihoreni, care, în schimbul unei sume de participare, vor primi de la Colegiul Medicilor puncte de credit, cât şi studenţii de la Facultatea de Medicină şi Farmacie.

De altfel, prima zi a conferinţei este dedicată mai mult studenţilor. De la ora 9, în Sala Mare a Primăriei, şeful UPU şi SMURD, Hadrian Borcea, va vorbi despre ""De ce"-ul în Medicina de Urgenţă", în timp ce dr. Olivia Ligia Burtă, iar apoi dr. Carmen Pantiş vor vorbi despre "Donarea de sânge şi celule stem", respectiv "Voluntariatul, parte a soluţiilor provocărilor Medicinei de Transplant".

În aceeaşi zi, de la ora 12, dr. Foldes Adalbert, preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate Bihor, şi dr. Ligia Burtă vor ţine un seminar pe tema "Cabinetul absolventului de medicină - "o istorie" aplicabilă secolului XXI?", şi vor propune înfiinţarea unui astfel de cabinet, unde tinerii să stabilească relaţii cu medicii din alte ţări şi să încerce să găsească specialişti care ar putea să aducă din experienţa lor la Oradea.

Arafat, despre imaginea medicilor

Sâmbătă, de la ora 10.15, dr. Raed Arafat, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, va ţine un seminar cu tema "Transformarea medicului ca imagine a profesionistului, în societatea modernă", în timp ce, de la ora 10.55, dr. Mircea Cinteză, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi fost ministru al Sănătăţii, va aborda "Problemele delicate ale practicii medicale azi".

Un alt seminar interesant pe ordinea de zi va fi "Deviaţie, etichetare şi stigmat social în patologia de adicţie", ţinut de dr. Jozsef Csorba, şeful Centrului de Dependenţă de Droguri din Budapesta. Potrivit dr. Foldes, la acest seminar şi-a anunţat prezenţa şi generalul Pavel Abraham, expert în probleme legate de narcotice. "Este deja o problemă să-i scăpăm pe tineri de adicţie. În Oradea ar fi nevoie de un centru de adictologie", a spus dr. Foldes Adalbert.

Ultimele seminarii ale zilei sunt rezervate medicilor orădeni: Gheorghe Carp, Ovidiu Pop, Gabriel Mihalache şi Marius Chipurici, care vor aborda, printre altele, teme precum importanţa socială a medicului şi legea malpraxisului. În paralel, în timpul conferinţei "Medicul şi societatea" va avea loc cea de-a doua întâlnire a grupului de lucru format din medici români şi maghiari, care, în cadrul unui proiect european, vor elabora un protocol comun de colaborare în domeniul chirurgiei.