După un meci ce a durat mai bine de 5 ore, "veteranul" Rafael Nadal în vârstă de 35 de ani a scris istorie, reuşind să-l învingă în cinci seturi pe rusul Daniil Medvedev şi să obţină, astfel, cel de-al 21 titlu de grand slam din carieră.

Astfel, spaniolul a reuşit un record fiind singurul tenisman care a ajuns să aibă 21 de titluri de grand slam. De altfel, mulţi dintre suporterii din arena Rod Laver din Melbourne au ţinut afişe şi bannere cu "21" pentru a-l încuraja pe Rafael Nadal. 

Cu această mare victorie, obţinută după o operaţie şi o perioadă de şase luni fără a participa la competiţii, Nadal i-a întrecut şi pe clasicii săi rivali, Roger Federer şi Novak Djokovic, ambii cu 20 de trofee grand slam în palmares.

După cum se ştie, Novak Djokovic era iniţial marele favorit al turneului, însă a fost deportat din Australia după ce a minţit pe formularul de intrare în ţară şi a încercat să forţeze obţinerea unei vize deşi nu este vaccinat. 

În ceea ce priveşte finala de duminică cu Medvedev, meciul a fost unul intens, care a durat mai bine de cinci ore. Rusul a început partida în forţă şi şi-a adjudecat primele două seturi. Totuşi, mult mai experimentatul Nadal a reuşit să vină din urmă şi să câştige trei seturi consecutive, sprijinit din plin de publicul australian. 

Finala a fost însă marcată şi de un comportament ostil al spectatorilor la adresa lui Daniil Medvedev, care l-a rugat pe arbitru în repetate rânduri să le spună spectatorilor să nu huiduie, să nu fluiere şi să nu strige "out" între servicii. Finala Nadal - Medvedev s-a încheiat cu scorul scor 2-6, (5)6-7, 6-4, 6-4, 7-5.