Darius Cornean, cititorul BIHOREANULUI care a iniţiat seria Râia societăţii, în care critică „beteşugurile sociale", a realizat portretul nesimţitului din lumea virtuală, în cel de-al treilea episod al materialelor aflate sub sloganul „nesimţiţii nu se nasc, se fac".

Premiza de la care porneşte autorul este faptul că viruşii sociali au pătruns şi în lumea virtuală. „Fără a fi negativist, nu poţi fugi", spune Cornean.

Cum se manifestă nesimţitul din lumea virtuală? „Deschid chat-ul: peste 20 de offline-uri, majoritatea cu bancuri porcoase, disperaţi care nu găsesc ultima melodie a confratelui Vijelie, cerşetori de voturi: „intră şi votează-mă ca să câştig". Pe lângă asta, mai există un tip de mesaje care, în primă fază, ai spune că este o manifestare de empatie a nesimţiţilor: " Dragoş are o boală gravă şi dacă nu se operează moare. Dacă ai inimă, trimite mai departe şi ajută-l pe Dragoş". Nu e compasiune, ci credulitatea nesimţitului sub sintagma: "Crede şi nu cerceta!". Peste mesajele de la status de genul "eşti la fel de bine venit ca şi telefonul care sună în timpul sexului" sau "munca nu a omorât niciodată pe nimeni... dar de ce să rişti?" nu pot trece indiferent, îi etichetează prea bine".

Alt lucru ce-l caracterizează pe nesimţit este mesajele de la status: „nu deranja, sunt pe budă, plecat la spart bani, ocupat-ascult ultimul album al Regelui (nu Elvis că nu au auzit de el, ci Guţă)".

Lista trăsăturilor poate continua cu filmuleţele în care îşi bat joc de bătrâni şi copii sau în care fac sex în public, comment-uri pline de înjurături sau pozaţi dezbrăcaţi în care îşi invidiază bicepsul „umflat cât fundul lor".

Concluzia autorului? „Mă gândesc totuşi la o soluţie: un spaţiu de carantină, al lor faţă de noi sau al nostru faţă de ei. Dar totuşi rămâne o necunoscută la soluţia asta: unde?".

Citeşte şi Râia societăţii: nesimţiţii nu se nasc, se fac!  şi Râia societăţii: nesimţitul pe patru roţi.