Organizat în premieră în judeţul Bihor, Raliul Carpaţi Retro a debutat vineri dimineaţa, în centrul Oradiei. Startul în prima etapă a competiției dedicate mașinilor de epocă a fost dat din Parcul 1 Decembrie.

Astfel, începând cu ora 10, în fiecare minut, câte un autoturism de epocă a plecat în cursă traseul primei etape fiind "desenat" pe 100 de kilometri, pe ruta Oradea – Sălacea.

La primele starturi, domnişoara care avea misiunea să fluture steagurile a fost ajutată de preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, instituţia pe care o conduce sprijinind financiar evenimentul. În timp ce tânăra a fluturat un steag al României, Pásztor l-a fluturat pe cel al Bihorului.

Între autoturismele înscrise în raliu se numără un Buick Riviera din 1972, un Triumph Spitfire din 1976, un Merlin Campell din 1979, precum şi două autoturisme Dacia, unul din 1978, iar celălalt din 1982.

Maşina Merlin Campell, o apariţie spectaculoasă, este condusă de un echipaj exclusiv feminin, Crăiţa Taralunga şi Codruţa Varga, ambele echipate cu ochelari şi căşti retro, autoturismul lor fiind decapotabil.

La fel, echipajul maşinii Triumph Spitfire este format din Evelin (pilot) şi Anna (copilot), fetele lui Otto Rencsik, preşedintele Retromobil Club România, filiala Oradea.

În raliu a pornit şi orădeanul Adrian Farcaş, la volanul celei mai "bătrâne" maşini din competiţie, un Peugeot 201 din anul 1929, pe care pasionatul a recondiţionat-o.

Între autoturisme s-au mai numărat modele de epocă fabricate de Mercedes, Ford, Fiat, Porsche, Volga, BMW şi Volkswagen.

În competiţie s-au înscris 46 de echipaje, cele mai multe din România. Nu toate s-au prezentat, însă, la start la ora la care erau programate, iar announcerul evenimentului, Mihai Dacin, a precizat că întârziaţii vor putea porni în raliu la final, după celelalte maşini.

Raliul Carpaţi Retro – organizat de Retromobil Club România - are în total 5 etape care se vor desfăşura vineri şi sâmbătă în Bihor. Ultima dintre ele, pe o distanţă de 3,5 kilometri, se va desfăşura sâmbătă după amiaza în Oradea, cu pornire din Cetate.