În contextul pandemiei de coronavirus, alegerile locale din România, care ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie, vor fi amânate. Guvernul României a decis, luni seara, printr-o ordonanţă de urgenţă să prelungească mandatele aleşilor locali până "cel târziu" pe 31 decembrie 2020.

"A fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind prelungirea mandatelor pentru autorităţile locale. Luând în considerare situaţia extraordinară actuală, Guvernul a luat decizia de a prelungi mandatele în curs până cel târziu la data de 31 decembrie 2020", a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului Ludovic Orban.

"Este evident că nu se pot desfăşura activităţi de campanie şi alegerile trebuie organizate într-un context sigur", a precizat, înaintea şedinţei, vicepremierul Raluca Turcan.

Premierul Ludovic Orban a declarat, la rându-i, că se amână alegerile locale, însă deocamdată nu se ştie când ar putea acestea să fie ţinute.

Potrivit Digi24.ro, care citează surse politice, sunt luate în calcul mai multe variante pentru reprogramarea scrutinului pentru locale, la nivel guvernamental fiind în discuţie și lunile septembrie şi octombrie.

De asemenea, actul normativ conţine o serie de prevederi pentru simplificarea procedurilor de depunere a listelor electorale. Obligaţia privind numărul minim de susţinători pentru depunerea de candidaturi a fost redusă la 25.000.